Συμβουλές για ασφαλές και υγιεινό πασχαλινό τραπέζι

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβουλές για ασφαλές και υγιεινό πασχαλινό τραπέζι

Όσο πλησιάζει το Πάσχα τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και ο ΕΦΕΤ αλλά και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σχεδιάζουν και πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στην αγορά με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο πέρα από τους ελέγχους των αρμόδιων φορέων καλό είναι οι καταναλωτές να έχουν κατά νου τι θα πρέπει οι ίδιοι να προσέχουν στην επιλογή των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι ξεκινώντας από τον οβελία.

Αυτό που καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι σε όλα τα σφάγια πρέπει να υπάρχουν σφραγίδες που θα υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

-Σε ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τουρκουάζ και φέρουν μια επί πλέον σφραγίδα με τη λέξη « Ελλάς ».

-Σε ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα( εκτός Ελλάδος και ΕΕ) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τουρκουάζ και επί πλέον σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.

-Σε ζώα που γεννήθηκαν στην ΕΕ και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τουρκουάζ και επί πλέον σφραγίδα ίδιου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Ωστόσο δεν ισχύουν τα ίδια για κρέατα που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης όποτε και φέρουν την σφραγίδα της χώρας τους .

Στις συσκευασμένες συκωταριές, θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για συσκευασμένα κεφαλάκια αμνοεριφίων.

Όπως συμβουλεύουν τόσο τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο ΕΦΕΤ αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις οι καταναλωτές μπορούν θα πρέπει πάντα να εμπιστεύονται για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ κ.λ.π.) και όχι ανοιχτές αγορές ή πλανόδιους πωλητές.

Οι καταναλωτές θα πρέπει:

- Να προσέχουν το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια έξω από το ψυγείο του καταστήματος.

- Να γνωρίζουν ότι το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο. Ενώ το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.

- Να γνωρίζουν ότι το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό».

- Να αποφύγουν αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.

- Να προσέχουν τα έντερα να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.

- Να γνωρίζουν ότι τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να έχουν την σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.

Όσον αφορά τα αυγά η καταλληλότητα των αυγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, (όπως η έλλειψη αίματος ή ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι) αλλά και από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στις συσκευασίες τους: κατηγορία ποιότητας (Α,Β,Γ), βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

Η διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας («χύμα») επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη της ωοσκόπησης. Επιτρέπεται επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών, στην συσκευασία των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης

Τα αυγά μετά την αγορά τους δεν θα πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

Ένα βρασμένο αυγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση.

Τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο καλό είναι μην τα τρώγονται.

Όταν βάφονται τα αυγά είναι προτιμότερο να βραστούν πρώτα, να κρυώσουν και μετά τα εμβαπτιστούν σε κρύο νερό με την βαφή.

Στα σοκολατένια αβγά η σοκολάτα δεν θα πρέπει να έχει αλλοιωθεί και στην συσκευασία του αυγού να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες του κατασκευαστή συστατικών κτλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider