Ποια τα δικαιώματά σου αν ταξιδεύεις με πούλμαν

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια τα δικαιώματά σου αν ταξιδεύεις με πούλμαν

Το ταξίδι με λεωφορείο είναι πάντα μια εμπειρία. Όμορφα τοπία, τα χιλιόμετρα που αφήνεις πίσω σου για να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό . Όμως δεν είναι πάντα όλα ρόδινα. Καθυστερήσεις, ακυρώσεις ή ατυχήματα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα . Φυσικά το ταξίδι μπορεί να μην γίνει ή να μην είναι ευχάριστο όμως αυτό που θα πρέπει να ξέρεις ως ταξιδιώτης είναι ότι έχει δικαιώματα για ότι συμβεί και δεν είναι με δική σου υπαιτιότητα.

Στην περίπτωση του το δρομολόγιο του λεωφορείου που επέλεξες να χρησιμοποιήσεις για το ταξίδι σου ακυρωθεί ή καθυστερήσει, δικαιούσαι να ενημερωθείς πλήρως και εγκαίρως για το τι συμβαίνει όση ώρα περιμένεις.

Εάν το δρομολόγιο μεγάλων αποστάσεων (πάνω από 250 χλμ.) για το οποίο έχεις κάνει κράτηση ακυρωθεί ή η αναχώρησή του καθυστερήσει πάνω από 2 ώρες, έχεις δικαίωμα να επιλέξεις:

  • είτε την επιστροφή του κομίστρου και, αναλόγως, δωρεάν μεταφοράς στο αρχικό σημείο αναχώρησης– για παράδειγμα, αν η καθυστέρηση ή η ακύρωση σάς εμποδίζει να εκπληρώσετε τον σκοπό του ταξιδιού σας
  • είτε μεταφορά, υπό παρεμφερείς συνθήκες, στον τελικό προορισμό το ταχύτερο δυνατό και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Εάν δεν σου προσφερθεί η επιλογή αυτή, μπορείτε αργότερα να διαμαρτυρηθείς και να ζητήσεις αποζημίωση ίση με το 50% της τιμής του εισιτηρίου.

Εάν το ταξίδι σας μεγάλης απόστασης (άνω των 250 χλμ.) είχε προγραμματισμένη διάρκεια πάνω από 3 ώρες και η αναχώρησή του καθυστερήσει πάνω από 90 λεπτά ή ακυρωθεί, δικαιούσαι επίσης:

  • γεύματα και αναψυκτικά- ανάλογα με τον χρόνο αναμονής ή καθυστέρησης
  • κατάλυμα, αν είσαι υποχρεωμένος να διανυκτερεύσεις – δύο διανυκτερεύσεις κατ' ανώτατο όριο, με κόστος καταλύματος έως και 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Οι μεταφορείς δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν το κόστος του καταλύματος σε περίπτωση που η καθυστέρηση ή η ακύρωση οφείλεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή φυσικές καταστροφές.

Αν πάλι η ατυχία σου είναι μεγαλύτερη και συμβεί κάποιο ατύχημα και τραυματιστείς θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δικαιούσαι αποζημίωση. Σε περίπτωση θανάτου, αποζημίωση μπορούν να ζητήσουν τα εξαρτώμενα από εσάς μέλη της οικογένειάς σας.

Δικαιούσαι επίσης αποζημίωση από τον μεταφορέα για απώλεια ή φθορά των αποσκευών ή των προσωπικών σας αντικειμένων εξαιτίας ατυχήματος στο λεωφορείο σε γραμμή μεγάλης απόστασης. Εφόσον χρειαστεί, ο μεταφορέας υποχρεούται να παράσχει βοήθεια για την κάλυψη άμεσων αναγκών: πρώτες βοήθειες, σίτιση, ρουχισμό, μεταφορά και κατάλυμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider