Τρία απλά βήματα για το τέλειο password

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρία απλά βήματα για το τέλειο password

Τα passwords, οι κωδικοί που χρησιμοποιούμε online είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίσουμε χαλαρά, πληκτρολογώντας τους αριθμούς 123456 ή τη λέξη password (μη γελάτε, αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς κωδικοί στον κόσμο τα τελευταία έξι χρόνια σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες).

Το ιδανικό password πρέπει να είναι δύσκολο για τους άλλους να το μαντέψουν και εύκολο για εσάς να το θυμάστε. Και επειδή μόνο μέσα στο 2017 έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 περιπτώσεις μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων, καλό θα ήταν να ενισχύσετε τους κωδικούς σας από αυτή τη στιγμή κιόλας, ακολουθώντας 3 απλά βήματα:

1. Μη σκέφτεστε λέξη, αλλά πρόταση. Μπορεί οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε να ζητούν password τουλάχιστον 6 ή 8 χαρακτήρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταχωρήσετε μία λέξη. «Όσο πιο μακρύ, τόσο πιο καλό» είναι το αξίωμα που ισχύει για τα passwords (και όχι μόνο...) και ο πιο εύκολος τρόπος για να το εφαρμόσετε είναι να σκεφτείτε μία πρόταση. Διαλέξτε μία πρόταση που θα θυμάστε αλλά δεν θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες που έχουν σχέση με εσάς (π.χ το ρεφρέν του αγαπημένου σας τραγουδιού ή «αγαπώ την Χ» όπου Χ το όνομα της κοπέλας σας). Μη φοβάστε να φανείτε δημιουργικοί. Για παράδειγμα: cats do not like cucumbers, στις γάτες δεν αρέσουν τα αγγούρια. Αφαιρέστε τα κενά και έχετε το catsdonotlikecucumbers που είναι η βάση για ένα τέλειο password.

2. Αποφύγετε τις ολοκληρωμένες λέξεις. Αλλάξτε την εικόνα της πρότασής σας αφαιρώντας όλα τα φωνήεντα (ctsdntlkccmbrs) ή χρησιμοποιήστε μόνο τα δύο πρώτα γράμματα κάθε λέξης (cadonolicu).

3. Προσθέστε μια ποικιλία χαρακτήρων. Άλλωστε οι περισσότερες ιστοσελίδες πλέον απαιτούν από εσάς να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον ένα κεφαλαίο γράμμα, έναν αριθμό ή/και ένα σύμβολο. Αν στο παράδειγμά μας κάνετε μερικά γράμματα κεφαλαία, αντκαταστήσετε το «l» με ένα θαυμαστικό και το «ο» με ένα μηδενικό, προκύπτει αυτό το password: CaD0No!cU. Αυτό λοιπόν είναι ένα password που δεν μπορεί να μαντέψει κανείς, εκτός και αν είναι ο Καθηγητής Χ από τους X-Men – και αν είδατε πέρυσι το «Logan», ξέρετε ότι δεν πλέον χρειάζεται να ανησυχείτε ούτε για αυτό...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.