Τέλος εποχής για το χάρτινο εισιτήριο – Πότε κλείνουν οι πύλες στο Μετρό

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος εποχής για το χάρτινο εισιτήριο – Πότε κλείνουν οι πύλες στο Μετρό

Στο παρελθόν περνούν τα χάρτινα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής καθώς από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου σταματά τελείως η έκδοση και ακύρωση τους, ενώ από την Δευτέρα 20 του μηνός θα ξεκινήσουν να κλείνουν σταδιακά οι πύλες στους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού.

Το κλείσιμο των πυλών θα γίνει αρχικά δοκιμαστικά και σε συγκεκριμένους σταθμούς, οι οποίοι δεν έχουν ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ. Το οποίο σημαίνει πως οι επιβάτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συναντήσουν κλειστές πύλες ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε σταθμό.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού, σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν ανοιχτές πύλες που θα φυλά υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση προσώπων που δεν έχουν λάβει ακόμα προσωποποιημένη κάρτα όπως για παράδειγμα οι άνεργοι και τα ΑΜΕΑ. Από αυτές τις ανοιχτές πύλες θα μπορούν να περνούν οι δικαιούχοι αφού δείχνουν τα απαραίτητα έγγραφα στους υπευθύνους. Από τις ίδιες πύλες θα κινούνται και οι κάτοχοι ετησίων, εξαμηνιαίων, και τριμηνιαίων καρτών του ΟΑΣΑ.

Στόχος του ΟΑΣΑ είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα και στις 20 Δεκεμβρίου του 2017 να λειτουργεί πλήρως το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σε κάθε περίπτωση από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου η πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ γίνεται μόνο με ισχύοντα ηλεκτρονικά μέσα κομίστρου (προσωποποιημένες κάρτες, ανώνυμες κάρτες, πολλαπλά εισιτήρια). Οι κάτοχοι ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών επικυρώνουν τα εισιτήριά τους και στο δίκτυο του Προαστιακού.

Συνεχίζεται η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών

Στο μεταξύ συνεχίζεται κανονικά η έκδοση προσωποποιημένων καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ Card. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 320.000 προσωποποιημένες κάρτες, αριθμό που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός από τον ΟΑΣΑ καθώς κινείται σημαντικά υψηλότερα του ετήσιου μέσου όρου των μηνιαίων καρτών (250.000). Στο μεταξύ μέχρι τέλη του μήνα οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να καταθέτουν φακέλους και να αποστέλλεται η κάρτα στη διεύθυνση επιλογής τους ταχυδρομικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν βγάλει προσωποποιημένες κάρτες δεν χρειάζεται να περιμένουν ξανά στην ουρά των εκδοτηρίων, γιατί μπορούν να τις φορτίζουν σε όλο το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων που υπάρχει στους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού, καθώς και από το διαδίκτυο.

Τι να κάνετε τα χάρτινα εισιτήρια

Σε περίπτωση που κάποιος έχει ξεμείνει με χάρτινα εισιτήρια μπορεί αν έχει λιγότερα από 10 εισιτήρια να πάει στα εκδοτήρια του Σταθμού Ομόνοιας ή στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξει με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σε περίπτωση που τα εισιτήρια είναι παραπάνω από 10 η ανταλλαγή γίνεται στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα).

Πού μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρονικές κάρτες και εισιτήρια

Η αγορά και η φόρτωση των ηλεκτρονικών εισιτήριων μπορεί να γίνει σε όλα τα εκδοτήρια των λεωφορείων, του μετρό και του ηλεκτρικού, καθώς και στα ειδικά αυτόματα μηχανήματα που υπάρχουν στο μετρό, τον ηλεκτρικό και τους σταθμούς του τραμ.

Επίσης στα περίπου 200 περίπτερα στην Αττική έχουν ειδικά POS του ΟΑΣΑ, τα οποία στόχος είναι να φθάνουν τα 600 μέσα στους επόμενους μήνες.

Τι εισιτήρια μπορείτε να αγοράσετε

Από τα παραπάνω σημεία πώλησης μπορείτε να αγοράσετε: Ένα μεμονωμένο εισιτήριο αξίας 1,4 ευρώ ή ένα διπλό ενιαίο στην τιμή των 2,7 ευρώ και τα αντίστοιχα τους σε μειωμένη τιμή. Επιπλέον μπορείτε να φορτίσετε με πενταπλό εισιτήριο κόστους 6,5 ευρώ και δεκαπλό εισιτήριο που δίνει και ένα εισιτήριο bonus στην τιμή των 13,5 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider