Δέκα συμβουλές για «έξυπνη» αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα συμβουλές για «έξυπνη» αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταναλωτές έχουν πέσει θύματα απατεώνων κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τα «μάτια μας δεκατέσσερα» όταν προμηθευόμαστε καύσιμα.

Από την κουβέντα που έπιασε κάποιος οδηγός βυτιοφόρου μέχρι τις λανθασμένες ενδείξεις του μετρητή του βυτιοφόρου, οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες γενικότερα, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί καθ’όλη τη διαδικασία της προμήθειας καυσίμων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πλέον αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης του πετρελαίου θέρμανσης που παραλαμβάνουμε είναι η προμέτρηση - επιμέτρηση της στάθμης της δεξαμενής με μεταλλικό μέτρο ή βέργα. O μετρητής δεξαμενής θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως συμπληρωματικός τρόπος μέτρησης, καθώς εάν τοποθετηθεί υγρό με ειδικό βάρος μικρότερο του πετρελαίου (όπως βενζίνη), τότε η στάθμη του καυσίμου στο σωλήνα του μετρητή ανεβαίνει ψηλότερα από το κανονικό και δείχνει ότι έχει παραληφθεί ποσότητα πετρελαίου μεγαλύτερη από την πραγματική. Επιπλέον ο μετρητής του βυτιοφόρου θα πρέπει να αποτελεί μόνο συμπληρωματικό μέσο μέτρησης.

Αναλυτικά, καλό θα είναι να έχουμε υπ' όψιν μας τις παρακάτω 10 συμβουλές όταν αγοράζουμε πετρέλαιο για το σπίτι ή την πολυκατοικία μας:

1. Καλό είναι να μην παραλαμβάνουν το πετρέλαιο άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν τη διαδικασία της παραλαβής, αλλά είναι φρόνιμο να παρευρίσκονται περισσότερα του ενός ατόμου.

2. Ο μετρητής του βυτιοφόρου ή ο εξωτερικός σωλήνας ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής δεν είναι πάντα ασφαλής τρόπος για να επιβεβαιώνουμε την ποσότητα που μας παρέδωσαν. Καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

3. Οφείλουμε να παραλαμβάνουμε με ιδιαίτερη προσοχή και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας το περτέλαιο για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες κάποιου ατυχήματος, όπως η διαρροή

3. Η απόδειξη και το τιμολόγιο πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση δεν οφείλουμε να εξοφλήσουμε ή αν δεν υπάρχει επιλογή υπογράφουμε σημειώνοντας δίπλα τη φράση «με κάθε επιφύλαξη».

4. Επιλέγουμε τον προμηθευτή μας μετά από έρευνα αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων και τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Να υπενθυμίσουμε ότι τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές.

5. Για να παραλάβουμε τη σωστή ποσότητα οφείλουμε να ξέρουμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να το βρούμε πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.

6. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.

7. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός, δηλαδή 5-6 λεπτά μετά την τοποθέτηση του πετρελαίου.

8. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο. Απαιτούμε από τον μεταφορέα, να γράψει το ύψος που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής.

9. Απαραίτητη κρίνεται και η συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αφού έτσι εξασφαλίζουμε για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και κατά συνέπεια εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.

10. Τέλος, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων της κατοικίας μας δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Η ιδανικές θερμοκρασίες ανάλογα με τους χώρους είναι: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, υπνοδωμάτια: 18°C.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider