Πώς να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους το 2016

Η αρχή μιας νέας χρονιάς συνήθως συνοδεύεται και από μια σειρά στόχων που θέτει ο καθένας για τον εαυτό του: Να ξεκινήσει μια καινούργια δραστηριότητα, να διορθώσει μια κακιά συνήθεια, ή να αλλάξει κάτι. Οι υποσχέσεις της νέας χρονιάς, αν και δίνονται με θέρμη και με όλες τις καλές προθέσεις, συνήθως δεν τηρούνται.

Αν ωστόσο αυτό που θα θέλατε για φέτος είναι να εξοικονομήσετε χρήματα τότε οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τον στόχο σας πραγματικότητα:

Καταγράψτε τις οικονομικές σας συνήθειες

Είναι τα πρώτο πράγμα που προτείνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι. Αν δεν μπορείτε να καταγράψετε τα έσοδα και τα έξοδα σας δεν θα μπορείτε να δείτε τις περιττές δαπάνες ή από το που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Παλιότερα για αυτή τη δουλειά χρειαζόταν χαρτί και μολύβι. Ευτυχώς, όμως, με την βοήθεια της τεχνολογίας η παρακολούθηση των οικονομικών έχει γίνει πολύ εύκολα χάρη στα smartphones. Σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών (iOs, Android και Windows Phone) κυκλοφορούν πολλές εφαρμογές -με μικρό κόστος αλλά και κάποιες δωρεάν- που βοηθούν στη διαχείριση του πορτοφολιού σας. Μπορείτε να καταγράφετε τα έξοδα σας ανά κατηγορία και να βλέπετε reports για το που πηγαίνουν τα χρήματα σας αναλυτικά.

Επωφεληθείτε από προσφορές-επιστροφές

Πολλά καταστήματα και κυρίως supermarket με κάθε αγορά δίνουν πόντους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπτώσεις σε επόμενες αγορές. Αντίστοιχες προσφορές έχουν και όλες οι τράπεζες για τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες. Όταν πληρώνετε με την κάρτα της τράπεζας σε συνεργαζόμενα με αυτή καταστήματα μπορείτε να μαζέψετε πόντους και να κερδίσετε ακόμη και επιστροφή χρημάτων. Τα πόσα δεν είναι μεγάλα αλλά σε βάθος χρόνου η διαφορά είναι αισθητή. Μπορείτε να δείτε τις προσφορές των: Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Ανοίξτε ένα ειδικό λογαριασμό αποταμίευσης

Η δημιουργία ενός τραπεζικού λογαριασμού με «δυσκολίες» πρόσβασης μπορεί να βοηθήσει στην αποταμίευση ακόμη και τους πιο… σπάταλούς. Μπορείτε να ανοίξετε έναν καταθετικό λογαριασμό για τον οποίο όμως δεν θα εκδώσετε χρεωστική κάρτα, έτσι δεν θα μπορείτε να πραγματοποιείτε αγορές από αυτό τον λογαριασμό και δεν θα μπορείτε να σηκώσετε χρήματα από ΑΤΜ. Ξεκινήστε μεταφέροντας σε αυτό τον λογαριασμό ότι μπορείτε κάθε μήνα, όσο μικρό και αν είναι αυτό το πόσο. Ακόμη και 10 ή 20 ευρώ σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν μέσα σε ένα έτος να δημιουργήσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο για έκτακτες περιπτώσεις.

Κάντε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

Για πιο μακροχρόνια αποταμίευση μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο συνταξιοδοτικό/αποταμιευτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα εγγυημένης απόδοσης. Πρόκειται για προγράμματα τακτικών καταβολών που δίνουν συγκεκριμένο ποσό στη λήξη τους, συνήθως μετά από 10-20-25 χρόνια. Η ετήσια εγγυημένη απόδοση κινείται στα 2%-2,5%. Ουσιαστικά αυτά τα ασφαλιστικά προγράμματα βοηθούν στην «αναγκαστική» αποταμίευση καθώς αν δεν καταβάλλετε την συμφωνημένη δόση και βγείτε από το πρόγραμμα μπορεί και να χάσετε λεφτά. Οπότε καλό θα ήταν να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση μόνο αν είστε αποφασισμένοι να πάτε μέχρι τέλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider