Πώς θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας δωρεάν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας δωρεάν

Στην εποχή που η γνώση μεταφράζεται συνήθως σε χρήμα και οι εργδοτικές απαιτήσεις για τα προσόντα του κάθε υποψηφίου αυξάνουν συνεχώς, υπάρχει λύση η οποία μάλιστα δεν ακούει στο όνομα κάποιου πανεπιστημίου με υψηλά δίδακτρα.

Εάν θέλετε να γίνετε master του internet marketing, να αυξήσετε τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες, να μάθετε μια ξένη γλώσσα, ή να επεξεργάζεστε φωτογραφίες και βίντεο σαν επαγγελματίας, ακόμα και να μάθετε κώδικα για να προσαρμοστείτε με την εποχή, τώρα μπορείτε και μάλιστα χωρίς μεγάλο κόστος.

Οι παρακάτω ιστοσελίδες καλύπτουν μια πληθώρα θεμάτων της επιστήμης, της τέχνης και φυσικά της τεχνολογίας και υπόσχονται να σας διδάξουν από την παραγωγή χούμους μέχρι την ανάπτυξη ιστοσελίδων σε node.js δωρεάν.

Η εκπαίδευση γίνεται διαδραστικά ενώ δίνεται η δυνατότητα στους δυνητικούς μαθητές να ακολουθήσουν το δικό τους ρυθμό προσαρμοσμένο στο ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμά τους και μάλιστα από την άνεση του σπιτιού τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι η γνώση της αγγλικής. Ακόμα κι αν δεν την έχετε όμως μπορείτε να την αποκτήσετε μέσα από τα παρακάτω μαθήματα.

edX

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα σας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσετε μαθήματα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Συνεργαζόμενη με πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Mishigan, το MIΤ και το Harvard, προσφέρει άπειρες θεματικές με τις οποίες μπορείτε να καταπιαστείτε. Αρχιτεκτονική, τέχνη και πολιτισμός, διοίκηση επιχειρήσεων, επικοινωνία, computer science, ανάλυση δεδομενων και στατιστική, είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που καλύπτει. Επιλέγοντας ένα μάθημα, έχετε στη διαθεσή σας συγκεκριμένο αριθμό βίντεο και κάποια τέστ προόδου στο τέλος καθενός από αυτά. Το μόνο που θα χρειαστεί να πληρώσετε στο τέλος των δωρεάν μαθημάτων, είναι η πιστοποίηση, η οποία δίδεται κατόπιν εξέτασης. Η γνώση όμως παραμένει δωρεάν.

Coursera

Γνωστό και πολυαγαπημένο, το Coursera, καλύπτει εξίσου ένα ευρύ πεδίο γνώσης, συνεργαζόμενο κι αυτό με μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του κόσμου. Από την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τις τέχνες και την επιστήμη των υπολογιστών μέχρι την προσωπική εξέλιξη και τον αποτελεσματικότερο τρόπο εκμάθησης, σας βοηθά όχι μόνο να αποκτήσετε πολύτιμες για την εργασίας γνώσεις αλλά και για την καθημερινή ζωή.

Κάθε μάθημα και εδώ περιλαμβάνει ένα διαδραστικό βίντεο με κουιζ και εργασίες. Παράλληλα συνδέεστε με εκατοντάδες άλλους εκπαιδευόμενους με τους οποίους μπορείτε να συνεργαστείτε κατά την διάρκεια των μαθημάτων ενώ στο τέλος λαμβάνετε και μια πιστοποίηση για την παρακολούθηση.Κάποια μαθήματα είναι δωρεάν κάποια επί πληρωμή.

Highbrow

Ελλείψει χρόνου ιδανικό αποδεικνύεται και το highbrow, το οποίο υπόσχεται να σας στέλνει πεντάλεπτη γνώση κάθε μέρα στο email σας για 30 ημέρες στο τέλος των οποίων θα πρέπει να αποδείξετε τι μάθατε. Με πιο ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, όπως μαγείρεμα, υγεία, ιστορία, ξένες γλώσσες, φιλοσοφία, παραγωγικότητα, δεν αφήνει απέξω και την πιο εξειδικευμένη γνώση, όπως η τεχνολογία και η επιστήμη. Από το πώς να καταπολεμήσετε το άγχος μέχρι το πώς να μάθετε γλώσσες προγραμματισμού και ανάλυσης δεδομένων, αρκεί να γραφτείτε σε ένα μάθημα δωρεάν και να αφιερώνετε πέντε λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον για αρχή.

Curious.com

Παρόμοιας φιλοσοφίας είναι και το curious.com το οποίο υπόσχεται να σας μαθαίνει κάθε μέρα κι από κάτι. Την διάρκεια την επιλέγετε εσείς, και μπορεί να κυμαίνεται από 5 λεπτά εώς 30 λεπτά. Αρχικά θα πρέπει να περιγράψετε στο site τον εαυτό σας, την εργασιακή σας εμπειρία και τα ενδιαφέροντά σας. Βασιζόμενη στην προσωπικότητά σας η ιστοσελίδα δημιουργεί τον προσωπικό σας τροχό ενδιαφερόντων και γνώσης και σας στέλνει καθημερινά μαθήματα στο email σας για να εξασκείσετε το μυαλό σας και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. Μάλιστα σας ενημερώνει για την βελτίωσή σας σε κάθε ένα πεδίο ενδιαφέροντός σας στο τέλος του μήνα, ενώ υπάρχει δυνατότητα να συγκρίνει τις επιδόσεις σας με εκείνες των φίλων σας ως έξτρα κίνητρο.

Lynda.com

Ένα ακόμα website που σας δίνει την δυνατότητα να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας είναι και το Lynda.com, το οποίο προσφέρει αρχικά κάποια δωρεάν μαθήμτα και πληρώνεται κάποια δίδακτρα (24,95 ευρώ) σε περίπτωση που θέλετε να εντρυφήσετε σε ένα πεδίο και να πιστοποιήσετε την γνώση σας.

Κάντε τη ζωή σας πιο δημιουργική

Για τους πιο δημιουργικούς αναγνώστες που γοητεύονται από δραστηριότητες όπως η φωτογραφία, το βίντεο, η μουσική η ζωγραφική, η τέχνη και το design, ιδανικό αποδεικνύεται και το creativelive.com. Σε αυτό βρίσκει κανείς μερικά δωρεάν μαθήματα και πολλά άλλα επί πληρωμή, μικρή κατά βάση, που σχετίζονται με τα παραπάνω πεδία δραστηριοτήτων. Κατά διαστήματα μάλιστα κάποια μαθήματα προσφέρονται με έκπτωση 40% ή και παραπάνω.

Μάθε παιδί μου κώδικα

Για όσους ενδιαφέρονται να μπουν στο μαγικό κόσμο της κατασκευής ιστοσελίδων, οι επιλογές είναι πολλές. Εκτός από το γνωστό Codeacademy, με το οποιο μαθαίνει κανείς κώδικα διαδραστικά και δωρεάν, υπάρχουν και τα παρακάτω: το Stuk.io, το Udacity , από το οποίο λαμβάνετε πιστοποίηση αναγνωρισμένη από τους ηγέτες της εν λόγω βιομηχανίας, το Platzi  που περιλαμβάνει live streaming μαθήματα σε design, marketing και κώδικα, το Learnable  πάλι για την ανάπτυξη ιστοσελίδων καθώς και το Code School , το Thinkful  και το Code.org.

Ξένες γλώσσες

Ιδανικό για την εκμάθηση ξένων γλωσσών αποδεικνύεται και τo Duolingo το οποίο υποστηρίζει και ελληνικά. Σε αυτό επιλέγει κανείς το χρόνο που μπορεί να αφιερώνει καθημερινά για την εκπαίδευσή του(από 5, 10, 15,ή και 20 λεπτά την ημέρα), ενώ υπάρχει ΄και τεστ κατάταξης σε συγκεκριμένο επίπεδο σε περίπτωση που δεν είστε αρχάριος και θέλετε απλά να ενισχύσετε την γνώση σας. Μπορείτε αν ορίσετε ακόμα να λαμβάνετε καθημερινές ειδοποιήσεις για να μην ξεχνάτε το στόχο σας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το memrise το οποίο σε βοηθά με κάρτες και άλλα έξυπνα τρικ στην εκμάθηση του λεξιλογίου μιας ξένης γλώσσας. Μειονέκτημά του, για την περίπτωση της χώρας μας, το ότι δεν υποστηρίζει ελληνικά.

Οδηγίες για τα πάντα

Οδηγοί ή αλλιώς εγχειρίδια σωστής λειτουργίας περιλαμβάνει σχεδόν για τα πάντα και το squareknot.com. Από το πώς να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα στολίδια έως το πώς να κατακσευάσετε το αγαπημένο σας λικέρ. Μπαίνετε στην πλατφόρμα και ψάχνετε για το κατάλληλο εγχειρίδιο οδηγιών. Επιπλέον αν γνωρίζετε εσείς κάτι, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας οδηγό και να μοιραστείτε τη γνώση σας με τα άλλα μέλη της κοινότητας.

Αναπτύξτε ένα χόμπι

Θέλατε να μάθετε σκάκι ή κιθάρα και δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία. Ανάμεσα στα δωρεάν μαθήματα εκμάθησης φυσικά περιλαμβάνονται και τα χόμπι. Μπαίνοντας στο chessacademy το μόνο που χρειάζεται είναι να διευκρινίσετε αν είστε καινούργιος στο άθλημα ή αν γνωρίζετε πως να κουνάτε τα πιόνια στο ασπρόμαυρο ταμπλό. Αμέσως μετά ξεκινά η εκπαίδευση - εκμάθηση μέσω βίντεο. Στην περίπτωση της κιθάρας η Premium εκμάθηση είναι δωρεάν αφού κάνει κανείς εγγραφή με το email του ή το λογαριασμό του στο Facebook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider