Βρείτε parking με το κινητό σας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρείτε parking με το κινητό σας

Πόσες φορές άραγε έχετε απελπιστεί με την ιδέα του πάρκινγκ γνωρίζοντας ότι πρέπει να επισκεφτείτε το κέντρο της Αθήνας. Για όσους το παρκάρισμα αποτελούσε μέχρι χθες τον χειρότερο εφιάλτη, πλέον υπάρχει λύση η οποία φέρει την σφραγίδα της τεχνολογίας και ακούει, για άλλη μια φορά, στο όνομα, εφαρμογές!

Τα παρακάτω app υπόσχονται αν όχι να λύσουν, σίγουρα να διευκολύνουν την αναζήτηση για μια θέση πάρκινγκ.

  • Citizen Pass

Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων, Citizenpass διαθέσιμη δωρεάν για iOs και Android, υπόσχεται να αντικαταστήσει την γνωστή «ξυστή» κάρτα, να καταργήσει την αναζήτηση κάθε φορά κοντινού περιπτέρου και να διευκολύνει κατά πολύ την εύρεση μιας ελεύθερης θέσης.

Η εφαρμογή αποδεικνύεται εύκολη στη χρήση. Αφού την κατεβάσετε δωρεάν στο κινητό σας, καταχωρείτε τον αριθμό της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας. Εν συνεχεία μέσα από το app ορίζετε την ακριβή θέση του οχήματος σας και αγοράζετε τον χρόνο στάθμευσης που επιθυμείτε, από μισή έως τρεις ώρες, χωρίς να ψάχνετε περίπτερο για την αγορά των ειδικών καρτών. Για την πληρωμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε Mastercard είτε Visa, μέσω του συστήματος WarplyPay.

Κατά τη λειτουργία της εφαρμογής, γίνεται χρήση του GPS δέκτη του smartphone, ενώ ο προσδιορισμός της τοποθεσίας του οχήματος στη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης μπορεί να γίνει και με το χέρι για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι και η αποστολή push μηνυμάτων που ενημερώνουν το χρήστη 10 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου στάθμευσης, δίνοντας του τη δυνατότητα να την ανανεώσει και πάλι εξ' αποστάσεως. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω της εφαρμογής εντοπίζονται περίπου 3.500 θέσεις στάθμευσης, οι οποίες είναι διαγραμμισμένες με λευκό χρώμα.

Όπως αναφέρει η ΔΑΕΜ, η αναπτυξιακή εταιρεία μηχανογράφησης και επιχειρησιακών μονάδων του Δήμου, η οποία σε συνεργασία με την Warply ανέπτυξαν την εφαρμογή, στόχος είναι οι δυνατότητες του Citizenpass να επεκταθούν και πέρα από την αγορά χρόνου στάθμευσης. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ένταξη και άλλων δήμων στην εφαρμογή αλλά κυρίως η προσθήκη λειτουργιών που θα διευκολύνουν τους πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

  • Park Around

Μια άλλη λύση στην περίπτωση που χρειάζεται κανείς οργανωμένο parking στην Αθήνα δίνει και η εφαρμογή Park Around, η πρώτη από τις εφαρμογές του είδους που είχε αναπτυχθεί υπό το όνομα Parking Defenders.

Πρόκειται για ένα δωρεάν mobile app διαθέσιμη για iPhone και Android το οποίο εντοπίζει οικονομικές επιλογές parking σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Χανιά Ηράκλειο και Ρόδο.

Στην ουσία αφού κατεβάσετε την εφαρμογή καταχωρείτε την περιοχή που θα επισκεφτείτε και βλέπετε τις διαθέσιμες επιλογές parking. Στη συνέχεια κάνετε κράτηση της θέσης που θέλετε, καταχωρώντας την ημέρα την ώρα και την διάρκεια για την οποία θα σταθμεύσετε και μάλιστα εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται καν να δημιουργήσετε λογαριασμό. Το μόνο που χρειάζετε να συμπληρώσετε είναι το email σας, το τηλέφωνο σας και το ονοματεπώνυμο σας ώστε να επιβεβαιωθεί η κράτησή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εφαρμογή αυτή συμμετέχουν περισσότερα από 120 parking, τις τιμές των οποίων ο επισκέπτης συγκρίνει ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όπως σημειώνει η Park Around να βρίσκει κανείς, ανά περιπτώσεις, προσφορές έως και 80% φθηνότερες. Ενδεικτικά στην περίπτωση του Αεροδρομίου βρίσκει κανείς τιμές για στάθμευση με 16€ για 4 ημέρες τη στιγμή που το εισιτήριο του προαστιακού κοστίζει 17€ (πήγαινε-έλα).

Το συγκεκριμένο ελληνικό app προσφέρει τη δυνατότητα ακόμα και προκράτησης ή φωνητικής αναζήτησης με βάση τη διεύθυνση προορισμού σας.

  • Find my car

Για το τέλος έχουμε μια εφαρμογή που δεν υπόσχεται να σας βρει parking, αλλά να οδηγήσει εσάς στο σημείο που παρκάρατε το αυτοκίνητό σας, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το εντοπίσετε.

Η find my car, διαθέσιμη για iOs και για Android υπόσχεται να σας δείχνει κάθε φορά το δρόμο της επιστροφής με απλό τρόπο. Στην ουσία, κάθε φορά που αφήνετε το αυτοκίνητό σας, εισάγετε έναν δείκτη και δημιουργείτε ένα σημείο στο χάρτη. Εκτός από τη θέση του αυτοκινήτου σας μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε μία φωτογραφία ή να κρατήσετε σημειώσεις.

Επιπλέον, αν έχετε να κάνετε με κάποιο παρκόμετρο η εφαρμογή θα σας ειδοποιήσει όταν αυτό πλησιάζει στη λήξη του. Τέλος η εφαρμογή λειτουργεί τέλεια χωρίς σύνδεση και σας επιτρέπει να διαμοιράσετε την τοποθεσία του οχήματός σας με τους φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας.

  • mobiPARK

Από τις πρώτες προσπάθειες επίλυσης του δύσκολου έργου του παρκαρίσματος ήταν και το mobiPark, ένα καινοτόμο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης με χρήση κινητού τηλεφώνου (μηνυμάτων SMS), που σχεδίασε και ανάπτυξε εξολοκλήρου το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το οποίο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον δήμο Τρικκαίων και προσέφερε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμεύουν σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω του κινητού τους.

Οι δυνατότητές του ήταν παρόμοιες με το Citizen Park.

  1. Φθηνότερο τέλος στάθμευσης
  2. Αναλογικότερη χρέωση με ακρίβεια ανά λεπτό στάθμευσης και όχι ανά ώρα, όπως συμβαίνει σήμερα με τα παρκόμετρα και με τις κάρτες στάθμευσης.
  3. Πρακτική διευκόλυνση των πολιτών, δεδομένου ότι δε χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε φορά στα σημεία πώλησης για να προμηθευτούν κάρτες στάθμευσης
  4. Παροχή πρόσθετων υπηρεσιών πληροφόρησης όπως μηνύματα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τον εναπομείναντα χρόνο στάθμευσης, αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, πληρωμή προστίμων, αναλυτικός λογαριασμός, κλπ.

Οι οδηγοί έπρεπε απλά να προμηθευτούν κάρτα στάθμευσης. Στη συνέχεια, έστελναν ένα γραπτό μήνυμα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό και αφού έδιναν τα στοιχεία τους καταλάμβαναν μία θέση πάρκινγκ, έναντι ενός συγκεκριμένου κομίστρου. Επίσης, παρέχονταν επιπλέον υπηρεσίες όπως μηνύματα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τον εναπομείναντα χρόνο στάθμευσης, αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, πληρωμή προστίμων κλπ. Πλέον η υπηρεσία κυκλοφορεί και σε εφαρμογή για τους δήμους με τους οποίους συνεργάζεται, σε beta βέβαια έκδοση.

  • Carky.gr

Και μιας και ο λόγος για αυτοκίνητα καλό θα ήταν να προσθέσουμε κι άλλη μια εφαρμογή που δεν υπόσχεται parking αλλά το αυτοκίνητο κάποιου άλλου στην περίπτωση που το εσείς δεν έχετε.

Το όνομα αυτής είναι Carky.gr και είνα διαθέσιμη για Android και iOs. Στην ουσία πρόκειται για μια πλατφόρμα διαμοιρασμού, παρόμοια με αυτή της Airbnb, η οποία σας δίνει την δυνατότητα είτε να νοικιάσετε το αυτοκίνητό σας, σε περίπτωση που δεν το χρησιμοποιείτε, είτε να βρείτε ένα αυτοκίνητο ιδιώτη, σε περίπτωση ταξιδιού σας σε μια άλλη πόλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider