Εντοπίστε τα ταλέντα: Κάντο όπως ο Steve Jobs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντοπίστε τα ταλέντα: Κάντο όπως ο Steve Jobs

Όσοι έχουν ξέρουν από διοίκηση επιχειρήσεων, αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλο είναι το κόστος από την πρόσληψη των λάθος ατόμων –όσο μόνο σε χρήματα, αλλά και σε χρόνο και σε αξία για την εταιρεία.

Η επιλογή, όμως, του κατάλληλου υποψηφίου για μια θέση δεν είναι απλή υπόθεση, ιδίως με την υπερπροσφορά εργασίας που υπάρχει σήμερα, λόγω της κρίσης. Τα βιογραφικά κατακλύζουν τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού και η διαλογή τους απαιτεί ειδικές δεξιότητες και πολλή προσοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, τη λύση είχε δώσει πολλά χρόνια πριν ο αείμνηστος διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «δεν έχει νόημα να προσλαμβάνει κανείς έξυπνους ανθρώπους για να τους λέει τι να κάνουν –εμείς προλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους για να μας λένε αυτοί τι να κάνουμε».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πάντως, τρία είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ο ιδανικός υποψήφιος:

1. Να ταιριάζει με την εταιρική κουλτούρα

Μετά το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των βιογραφικών, όλοι οι υποψήφιοι έχουν πάνω κάτω τα ίδια τυπικά προσόντα. Οι πιθανότητες είναι ότι όλοι λίγο ως πολύ κάνουν για τη δουλειά και μπορεί να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της θέσης. Αυτό που έχει σημασία σε αυτό το στάδιο, είναι να μπορούν να αντιληφθούν την εταιρική κουλτούρα και να αναπτυχθούν μέσα σε αυτή.

Κάθε εταιρεία έχει τη δική της «προσωπικότητα». Όταν προσλαμβάνονται άτομα που δεν ταιριάζουν με αυτή, δημιουργούνται συγκρούσεις, αντιθέσεις και εν τέλει προστριβές που συνθέτουν ένα τοξικό περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να αποχωρούν λόγω κακού επαγγελματικού περιβάλλοντος. Η διαρροή ταλέντων, όμως, υπονομεύει την εξέλιξη και την κερδοφορία μιας εταιρείας.

2. Να είναι πρόθυμος/η να κάνει όλες τις δουλειές

Όταν μια εταιρεία είναι καινούργια και αναπτύσσεται, δεν διαθέτει τους ίδιους πόρους μια μεγάλη εταιρεία όπου κάθε εργαζόμενος έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση και καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα, αν χρειαστεί, όσο και αν αυτό τους δυσκολεύει στην αρχή.

3. Να δείχνει πάθος – για τα πάντα

Τις δεξιότητες τις μπορεί να τις διδαχθεί κάποιος είτε μέσω των σπουδών είτε μέσω της προϋπηρεσίας. Αυτό που δεν διδάσκεται είναι το πάθος. Βρείτε εργαζόμενους που παθιάζονται με αυτό που κάνουν –αυτό είναι στοιχείο της προσωπικότητα: ή το έχεις ή δεν το έχεις. Και δεν είναι ανάγκη να είναι παθιασμένοι με τη δουλειά: μπορεί να έχουν πάθος για ένα άθλημα, τη μουσική ή ένα χόμπι.

Στην πορεία των χρόνων διαπιστώνει κανείς ότι οι παθιασμένοι άνθρωποι έχουν στοιχεία που φέρουν την επιτυχία στην επαγγελματική ζωή. Δεν φοβούνται να αδράξουν τις ευκαιρίες και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, να αναλάβουν ρίσκα και να ξεκινούν καινούργια πράγματα.

Η πρόσληψη προσωπικού δεν μία ακόμη αρμοδιότητα σε μια επιχείρηση. Είναι τρόπος σκέψης, προσέγγισης και πολιτικής που τελικά διαμορφώνει το μέλλον της επιχείρησης. Η πρόσληψη του σωστού ατόμου στη σωστή θέση θέτει τις βάσεις για την επιτυχία –τόσο της επιχείρησης όσο και του ίδιου του ατόμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider