Πώς να μην ξεχνάτε ποτέ τα ονόματα των άλλων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να μην ξεχνάτε ποτέ τα ονόματα των άλλων

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πείσετε έναν πελάτη ή έναν επενδυτή να σας υπογράψει… μια παχυλή επιταγή, εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομά του.

«Όταν θυμάσαι το όνομα κάποιου, του αποδεικνύεις περίτρανα πως είναι σημαντικός για εσένα. Mόνο έτσι θα μπορέσετε να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συμπάθειας», επισημαίνει, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC, o Chester Santos, Αμερικανός… πρωταθλητής μνήμης και βραβευμένος διεθνής ομιλήτης. «Εάν δεν κατορθώνεις να συγκρατείς ονόματα, αυτό δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραίο τόσο για τις προσωπικές σου σχέσεις, όσο και για την επιχείρησή σου την ίδια», προσθέτει.

«Είναι δύσκολο να αποδείξεις σε κάποιον ότι ενδιαφέρεσαι για την επιχείρησή του, εάν δεν μπορείς ούτε το ίδιο του το όνομα να συγκρατήσεις», σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Jim Kwik, ιδρυτής της Kwik Learning & SuperheroYou και ειδικός σε θέματα βελτίωσης της μνήμης.

Εάν είσαι… γεννημένος ξεχασιάρης, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Ποια είναι αυτά; Πως όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας.

«Δεν υπάρχει καλή ή κακή μνήμη. Υπάρχει όμως καλά εκπαιδευμένη και μη εκπαιδευμένη μνήμη. Δεν είναι κάτι που έχεις ή δεν έχεις. Πρόκειται για μια διαδικασία», επισημαίνει ο Kwik, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως τα δύο τρίτα της ανθρώπινης μνήμης μπορούν να βελτιωθούν.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Ιδού μερικές χρήσιμες… ασκήσεις μνήμης:

- Πρέπει να γνωρίζεις το κίνητρό σου.

Εάν δεν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι το όνομα ενός εν δυνάμει συνεργάτη σου, τότε δεν κερδίζεις τίποτα. Το κίνητρο αποτελεί την κινητήριο δύναμη της μνήμης.

- Κάνε focus στον άνθρωπο με τον οποίο μιλάς.

Δεν υπάρχει περίπτωση να θυμηθείς το όνομα ενός ανθρώπου, όταν την ώρα που του μιλάς σχεδιάζεις τις… καλοκαιρινές σου διακοπές. Συγκεντρώσου στον συνομιλητή σου και αφιέρωσέ του τον χρόνο που του αξίζει. Όπως επιβεβαιώνουν διακεκριμένοι ψυχίατροι και ψυχολόγοι, ένας πολύ σημαντικός λόγος που μας κάνει να μη θυμόμαστε το όνομα κάποιου, είναι πολύ απλά ο εξής: Δεν τον ακούμε όταν μας μιλάει. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μνήμης. Είναι πρόβλημα συγκέντρωσης και σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί.

- Επανέλαβε πολλές φορές το όνομα του ανθρώπου που μόλις γνώρισες.

Δεν υπάρχει πιο σίγουρη μέθοδος από αυτήν. Βρες τρόπο να επαναλάβεις αρκετές φορές το όνομα του ανθρώπου με τον οποίο μόλις συνομίλησες. Τότε θα αποτυπωθεί εύκολα στη μνήμη σου. Είναι μια απλή, εύκολη και συνάμα χρήσιμη συνήθεια. Απλά, υιοθέτησέ την.

- Μην κάνεις δεύτερες σκέψεις στο μυαλό σου, την ώρα που μιλάς με τον συνομιλητή σου.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να συγκρατήσουν το όνομα κάποιου επειδή την ώρα που του μιλούν, κάνουν δεύτερες σκέψεις, όπως «Αξίζει που τον γνώρισα;», «Τι θα συζητήσω τώρα μαζί του;», «Τι πρέπει να του απαντήσω;». Όταν το μυαλό κατακλύζεται από τόσες πολλές σκέψεις και ερωτήματα, ένα είναι σίγουρο: Θα ξεχάσεις αμέσως το όνομα του συνομιλητή σου!

- Κάνε focus σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του προσώπου του ανθρώπου με τον οποίο μιλάς.

Διάλεξε κάτι που θα μπορείς εύκολα να θυμάσαι. Μια μικρή μύτη ίσως, τα μεγάλα του αυτιά πιθανότατα, ένα περίεργο κούρεμα, ή τις βαθιές ρυτίδες. Είναι κάτι που θα σου τραβήξει την προσοχή και εάν το συνδέσεις με τον συνομιλητή σου, τότε δεν θα ξεχάσεις το όνομά του.

- Συνέδεσε το καινούργιο όνομα που μόλις έμαθες με κάτι που ήδη γνωρίζεις.

Το όνομα John μπορεί εύκολα να σου θυμίσει τον John Lennon ή τον John F. Kennedy, ή ακόμη πιο απλά έναν πολύ καλό σου φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου με το ίδιο όνομα.

- Συνέδεσε το καινούργιο όνομα που μόλις έμαθες με μια εικόνα.

Εάν το όνομα ενός ανθρώπου σου θυμίζει κάτι, τότε πρέπει να το κάνεις εικόνα. Εάν ο συνομιλητής σου έχει μουστάκι ή γένια, «ζωγράφισε» και αποτύπωσε στο μυαλό σου έναν άνθρωπο με μουστάκι ή γένια. Τότε πολύ πιο εύκολα θα μπορέσεις να συγκρατήσεις το όνομά του.

- Συλλάβισε τα περίπλοκα ονόματα.

Εάν ο άνθρωπος που σου συστηθεί έχει περίπλοκο όνομα, τότε ζήτησέ του να σου το συλλαβίσει. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να το θυμηθείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider