Οι ασφαλιστικές επιβραβεύουν τους οδηγούς «part-time»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ασφαλιστικές επιβραβεύουν τους οδηγούς «part-time»

Πολλοί οδηγοί πολύ δύσκολα αποχωρίζονται το αμάξι τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους περιστασιακά ή ακόμη και εποχιακά. Μέχρι πρόσφατα και τα δύο είδη οδηγών θα έπρεπε να πληρώσουν την ίδια ασφάλιση για το αυτοκίνητο τους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον καθώς ολοένα και περισσότερες ασφαλιστικές βγάζουν προγράμματα και δίνουν προσφορές που επιβραβεύουν τους περιστασιακούς οδηγούς.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα «Buy Τhe Μile» της Interamerican, το οποίο απευθύνεται σε όσους οδηγούν μέχρι 5.000 χιλιόμετρα τον χρόνο και το αυτοκίνητο τους έχει ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας από το 2000 και μετά. Η ασφάλιση του αυτοκινήτου συνδέεται με τα χιλιόμετρα που διανύει μέσα σε έναν χρόνο, τα οποία καταγράφονται με τη χρήση μίας ειδικής τηλεματικής συσκευής.

Η τηλεματική συσκευή (OBD) είναι μία συσκευή καταγραφής χιλιομέτρων που τοποθετείται στην αντίστοιχη θύρα OBD του αυτοκινήτου την οποία διαθέτουν όλα τα αμάξια από το 2000 και μετά. Έχει ενσωματωμένο GPS (σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης) και καταγράφει τον χρόνο έναρξης και λήξης κάθε διαδρομής, καθώς και στοιχεία γεωγραφικής θέσης που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των χιλιομέτρων που διανύει το αυτοκίνητο.

Ο χρήστης της συσκευής ειδοποιείται αυτόματα όταν τον υπόλοιπο των χιλιομέτρων του φτάνουν στο όριο των 5.000, ενώ μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει μέσω ειδικής εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του.

Διαφορετική λογική ακολουθεί η AXA ασφαλιστική, η οποία μέσω του προγράμματος «Οδηγώ λίγο – Πληρώνω λίγο» προσφέρει έκπτωση έως και 20% στα ασφάλιστρα σε όσους οδηγούς έχουν διανύσει έως 5.000 χιλιόμετρα σε 12 μήνες.

Η μέτρηση των χιλιομέτρων γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής με την οποία καταγράφεται σε βίντεο η πινακίδα του αυτοκινήτου και το καντράν με τα χιλιόμετρα. Έτσι πραγματοποιείται η πρώτη μέτρηση και ακολουθεί η δεύτερη μέτρηση λίγο πριν την ανανέωση του συμβολαίου όπου υπολογίζεται και η έκπτωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα.

«Ιδανικά για το δεύτερο αυτοκίνητο»

Το όριο των 5.000 χιλιομέτρων ετησίως φαίνεται μικρό ωστόσο όπως σημειώνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς τέτοιους είδους προγράμματα είναι ιδανικά για όσους έχουν δεύτερο αυτοκίνητο το οποίο δεν χρησιμοποιούν συχνά. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως αν ξεκινήσει και η διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων από την ΓΓΔΕ, δεν θα γλυτώσει κανένα αυτοκίνητο όσο σπάνια και αν κινείται. Σημειώνεται πως όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία διασταύρωσης οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων θα κληθούν να τα ασφαλίσουν και να πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider