Έρχεται το νέο «αόρατο» χαρτονόμισμα των 20 ευρώ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έκδοση του νέου τραπεζογραμματίου των 20 ευρώ, το οποίο αναμένεται να διανεμηθεί σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος στις 25 Νοεμβρίου.

Όπως προανήγγειλε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Carl-Ludwig Thiele, «το νέο 20ευρω αποτελεί σταθμό στην τεχνολογία των χαρτονομισμάτων» αφού το ολόγραμμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί με μια απλή έγχρωμη φωτοτυπία.

Δεδομένου ότι το εν λόγω χαρτονόμισμα υπήρξε το αγαπημένο των παραχαρακτών -για το α’ εξάμηνο του 2015 το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων κυμάνθηκε στο 41%- η Κεντρική Τράπεζα ελπίζει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς στο νέο τραπεζογραμμάτιο αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας και εφαρμογής της τελευταίας τεχνολογίας.

Συνεργαζόμενη στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προσαρμογή μηχανημάτων και τη διενέργεια ελέγχων η ΕΚΤ ενημέρωσε ότι θα διανεμηθούν 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα και ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Στο σύνολό τους θα ζυγίζουν 4.300 τόνους και σε παράταξη θα κάλυπταν έκταση συνολικής επιφανείας 5.767… ποδοσφαιρικών σταδίων!

Διακριτικά ασφαλείας

Το νέο τραπεζογραμμάτιο περιλαμβάνει ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, το «παράθυρο με προσωπογραφία» στο ολόγραμμα. Εάν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως, το παράθυρο γίνεται διαφανές και αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης.

Το μυθολογικό πρόσωπο αναγνωρίζεται μάλιστα κι από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος. Το συγκεκριμένο πορτρέτο της Ευρώπης προέρχεται από ένα βάζο 2.000 χρόνων από τη νότια Ιταλία, το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.

Όπως και τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 και των 10 ευρώ, το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ περιλαμβάνει επίσης έναν «αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα».

Στην ουσία πρόκειται για το το τρίτο τραπεζογραμμάτιο της σειράς «Ευρώπη», η οποία αντικαθιστά σταδιακά την αρχική σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ που τέθηκε σε κυκλοφορία το 2002.

Μετά το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2015, θα ακολουθήσουν τα επόμενα έτη τα νέα τραπεζογραμμάτια των 50, των 100, των 200 και των 500 ευρώ.

Στο νέο εικοσάευρο, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, αποτελεί το πιο χρησιμοποιούμενο χαρτονόμισμα της Ευρωζώνης «το ολόγραμμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί με μια απλή έγχρωμη φωτοτυπία» εξηγεί ο Carl-Ludwig Thiele, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το παράθυρο με προσωπογραφία αποτελεί πραγματική καινοτομία στην τεχνολογία παραγωγής τραπεζογραμματίων. Είναι το αποτέλεσμα εργασιών του Ευρωσυστήματος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χαρτονομίσματα θα είναι ανθεκτικά έναντι της παραχάραξης. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη που τρέφουν 338 εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη ζώνη του ευρώ για τα τραπεζογραμμάτιά τους» είχε αναφέρει ο Mario Draghi κατά την παρουσίαση του χαρτονομίσματος.



Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 18,1 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας 1,05 τρισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 3,3 δισεκατομμύρια είναι εικοσάευρα.

Να επισημάνουμε βέβαια ότι το παλιό χαρτονόμισμα δεν θα χάσει την αξία του αλλά σιγά σιγά θα αρχίσει να αποσύρεται. Πάντως οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπομονή μέχρι όλοι να αποκτήσουν ένα νέο εικοσάευρο. Όταν εισήχθη το νέο πεντάευρο χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι όλοι να αποκτήσουν το νέο χαρτονόμισμα. Ωστόσο τα παλιά εικοσάευρα δεν χάνουν ούτως ή άλλως την αξία τους αλλά σιγά - σιγά θα αποσυρθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider