Οκτώ κόλπα για έξυπνους e-shoppers

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οκτώ κόλπα για έξυπνους e-shoppers

Οι ηλεκτρονικές αγορές κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καθώς πολλοί προτιμούν να κάνουν τα ψώνια τους από… τον καναπέ. Ιδίως μετά την επιβολή των capital controls, όπου περιορίζουν τη χρήση των μετρητών, οι αγορές μέσω Internet είναι ακόμη πιο επιβεβλημένες.

Αν και τα περισσότερα ψώνια εξακολουθούν να γίνονται στα καταστήματα, σχεδόν το 70% των ενηλίκων ψωνίζει τουλάχιστον μία φορά την μήνα μέσω e-shop, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας ερευνών Mintel.

Οι περισσότεροι τις προτιμούν γιατί μέσα από διεθνείς ιστότοπους πετυχαίνουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές, ιδίως στα ηλεκτρονικά είδη και τα gadget, ενώ βρίσκουν και ασύγκριτα μεγαλύτερη ποικιλία. Εκτός από τους κολοσσούς όπως η Amazon και η eBay, δυναμική παρουσία στον χώρο των ηλεκτρονικών αγορών έχει η Κίνα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το aliexpress.com και το taobao.com

Tα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις ηλεκτρονικές αγορές σας εύκολα και αποτελεσματικά, πετυχαίνοντας τις καλύτερες προσφορές:

1. Κάντε την έρευνά σας

Για να διασφαλίσετε ότι θα πετύχετε την καλύτερη δυνατή τιμή, επισκεφθείτε τους ειδικούς ιστότοπους σύγκρισης τιμών, όπως είναι το skroutz.gr και το bestprice.gr. Με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζετε τις πιο χαμηλές τιμές για ένα συγκεκριμένο προϊόν, μέσα από μια σειρά καταστημάτων –φυσικών ή διαδικτυακών.

Προσέξτε τα «ψιλά γράμματα» που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά, όπως είναι τα έξοδα αποστολής.

2. «Παίξτε» με τις τιμές

Αν έχετε υπομονή και δεν επείγεστε να κάνετε την αγορά, παρακολουθήστε τις διακυμάνσεις των τιμών. Πολλοί ιστότοποι ακουλουθούν «δυναμικές» τιμολογιακές πολιτικές, συνδέοντας την τιμή του προϊόντος με τη ζήτηση ή τις προσφορές που έχουν κατατεθεί, όπως είναι το ebay.com.

Οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε ότι σε κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα αυτής της κατηγορίας, η τιμή που σάς εμφανίζεται εξαρτάται από τις αγοραστικές σας συνήθειες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί μέσω των cookies.

Μια καλή ιδέα για να ενημερώστε έγκαιρα για τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν, είναι να ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις –μια δυνατότητα που προσφέρουν πολλοί ιστότοποι, όπως η Amazon, η Newegg κ.α.

3. Κουπόνια: μια διαχρονική αξία

Μπορεί τα καταστήματα των προσφορών στο Internet να περνούν κρίση και αρκετά από αυτά να έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η μόδα των κουπονιών καλά κρατεί.

Σε αυτά μπορείτε να βρείτε πραγματικά συμφέρουσες προσφορές –αρκεί να τις προλάβετε: από εισιτήρια θεάτρου, μέχρι επισκέψεις σε κέντρα ομορφιάς και spa, γεύματα, αθλητικές/ψυχαγωγικές δραστηριότητας και πολλά άλλα.

Μερικά από τα websites που «κρατούν γερά» στην Ελλάδα είναι το regroup.gr, το goldendeals.gr, το oladeals.gr κ.α.

4. Χαρίστε ένα δώρο στον… εαυτό σας

Πολλοί ιστότοποι προσφέρουν δωροκάρτες, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τις αγορές σας από συγκεκριμένα sites και να επωφεληθείτε από γενναιόδωρες εκπτώσεις. Μερικά παραδείγματα είναι τα giftcards.com, GiftCardGranny.com και cardpool.com.

5. Ο νέος είναι «ωραίος»

Μεγάλες αλυσίδες και αμιγώς ηλεκτρονικά καταστήματα δίνουν κίνητρα στους πελάτες τους να ψωνίζουν διαδικτυακά, ξεκινώντας από το bonus του «νέου πελάτη». Σε όσους κάνουν εγγραφή στο e-shop τους, οι εταιρείες χαρίζουν εκπτώσεις ή δωροεπιταγές, τις οποίες μπορούν να εξαργυρώσουν στο κατάστημα όπως επιθυμούν. Αν και συνήθως είναι δωρεάν και δεν συνοδεύονται από δεσμεύσεις, καλό είναι να διαβάσετε καλά τους όρους και τις προϋποθέσεις προτού τις χρησιμοποιήσετε.

6. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει

Η αγορά επιβραβεύει τους… υπομονετικούς: δοκιμάστε να αφήσετε το προϊόν που έχετε επιλέξει στο καλάθι αγορών του e-shop για τουλάχιστον ένα 24ωρο. Δεν αποκλείεται να λάβετε στο email σας από το κατάστημα την προσφορά έκπτωσης για το συγκεκριμένο προϊόν. Μην περιμένετε, όμως, υπερβολικά –τα προϊόντα που μένουν στα καλάθια αγοράς είναι «προς πώληση», το οποίο σημαίνει ότι μπορούν στο μεταξύ να πωληθούν και να τα χάσετε μέσα από τα χέρια σας!

7. Δωρεάν αποστολή

Προσπαθήστε να γλιτώσετε τα έξοδα αποστολής. Πολλά site δεν χρεώνουν έξοδα αποστολής και αξίζει να τα αναζητήσετε. Δύο e-shops είναι το vickmall.com (ηλεκτρονικά είδη) και το banggood.com που παρέχουν δωρεάν αποστολές σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως ποσού.

8. Μπείτε στο... κλαμπ

Αν κάνετε τις αγορές σας από συγκεκριμένα e-shop που σας εξυπηρετούν, ζητήστε να σας καταχωρήσουν στη λίστα των επαφών τους (mailing list) ώστε να λαμβάνετε πρώτοι τις προσφορές τους και να έχετε ειδικές εκπτώσεις. Πολλά sites, μάλιστα, θυμούνται τα γενέθλια των πελατών τους με ειδικές bonus εκπτώσεις ή δωροεπιταγές για εξαργύρωση στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι δεν κάνουμε τις αγορές μας οπουδήποτε, αλλά μόνο σε ασφαλείς τοποθεσίες. Η καταχώρηση των στοιχείων των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών σε μη ασφαλείς τοποθεσίες ενέχει σοβαρούς κινδύνους υποκλοπής στοιχείων. Εάν, λοιπόν, έχετε οποιοδήποτε λόγο να πιστεύετε ότι κάποιο site είναι ύποπτο ή παρουσιάζει ενδείξεις απάτης, μπορείτε να το ελέγξετε στο Internet και να αναζητήσετε τα σχόλια άλλων χρηστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider