Δέκα ενοχλητικοί τύποι συναδέλφων και πώς να απαλλαγείτε

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα ενοχλητικοί τύποι συναδέλφων και πώς να απαλλαγείτε

Όλοι έχουμε παραδείγματα συναδέλφων που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη για διάφορους λόγους. Πολλές φορές είναι τόσο ενοχλητικοί που ανοίγουμε «πόλεμο» μαζί τους –συνήθως χωρίς αποτέλεσμα– ή απλά ανεχόμαστε να μας σπάνε τα νεύρα… αργά και βασανιστικά.

Αυτοί είναι οι 10 πιο συνηθισμένοι τύποι ενοχλητικών συναδέλφων, σύμφωνα με το Business Insider. Η ειδική σε θέματα εργασιακού περιβάλλοντος Lynn Taylor μάς δίνει λύσεις για να απαλλαγούμε οριστικά από τις ενοχλητικές συμπεριφορές (όχι από τους συναδέλφους):

1. Ο πολυλογάς

Δεν βάζει γλώσσα μέσα του. Μιλά στο τηλέφωνο –συνήθως σε φίλους ή συγγενείς– με δυνατή φωνή και δεν χαμηλώνει τον τόνο της φωνής του, ακόμη και όταν μιλούν για πολύ προσωπικά πράγματα. Έχετε μάθει όλα τα οικογενειακά και συναισθηματικά προβλήματα, των ίδιων και των φίλων του.

Λύση: Προσπαθήστε να βρείτε τον φασαριόζικο συνάδελφο μόνο του και επιστρατεύστε τη διπλωματικότητά σας για να του εκθέσετε το πρόβλημά σας. Αν δεν ανταποκριθεί, υπάρχουν μια σειρά από αμυντικά μέτρα: φορέστε ακουστικά, κολλήστε στον τοίχο μια σχετική επιγραφή, όπως «χώρος ησυχίας» κ.α.

2. Ο κουτσομπόλης

Υπάρχουν συνάδελφοι που ζουν και υπάρχουν για τα κουτσομπολιά στη δουλειά, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα «η γνώση είναι δύναμη».

Λύση: Αποχωρήστε ευγενικά από τέτοιου είδους συζητήσεις, εξηγώντας στον περίγυρο ότι έχετε πολλή δουλειά. Αν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε, αρκεστείτε σε ουδέτερες απαντήσεις όπως «δεν θέλω να ασχοληθώ» ή «δεν με ενδιαφέρει».

3. Ο φασαριόζος

Πάντα υπάρχει κάποιος στη δουλειά που βήχει, φτερνίζεται ή χτυπά με μανία το πληκτρολόγιο. Και δεν αναφερόμαστε στους άρρωστους, αλλά σε αυτούς που το φτέρνισμα ή ο βήχας αποτελεί τη δεύτερη φύση τους. Για να μην αναφέρουμε τους αγχώδεις που… ξεσπούν στα πλήκτρα.

Λύση: Ρωτήστε τους αν αισθάνονται καλά, το οποίο υποδηλώνει ευγένεια και ταυτόχρονα δείχνει ενδεχομένως έναν ελαφρύ εκνευρισμό.

4. Κολλημένος στο κινητό

Όλοι την ημέρα ακούγονται οι ήχοι από τα SMS, το Viber, τα μηνύματα του Facebook και, φυσικά, τις κλήσεις. Δεν βρίσκει κανέναν λόγο να βάλει το κινητό του στο αθόρυβο με αποτέλεσμα να σας σπάει τα νεύρα και, αν βρίσκεται δίπλα σας, να δονήστε όλη την ημέρα.

Λύση: Και σε αυτή την περίπτωση μια χιουμοριστική επιγραφή όπως «απαγορεύονται τα κινητά» ή «χώρος εργασίας» θα μπορούσε να βοηθήσει. Αλλιώς, βάλτε τα ακουστικά σας.

5. Ο νευρικός

Είναι ο συνάδελφος που κάνει μηχανικές κινήσεις από νευρικότητα, οι οποίες όμως προκαλούν εκνευρισμό και σε όλους τους άλλους, τελικά. Χτυπά το πληκτρολόγιο με μανία, ανοιγοκλείνει επίμονα το στιλό, χτυπά το πόδι του στο γραφείο ή κλείνει τα συρτάρια με δύναμη.

Λύση: Προσπαθήστε να του επισημάνετε το πρόβλημα με ευγένεια –τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνει καν. Φροντίστε, όμως, πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε και εσείς ο ίδιος εξίσου σπαστικούς θορύβους.

6. Ο τραγουδιάρης

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι τραγουδούν στο ντους –αλλά δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Πιστεύουν ότι έχουν εκπληκτική φωνή και σιγοτραγουδούν όλη την ημέρα σκοπούς και αγαπημένα τους τραγούδια –πολλές φορές εντελώς παράφωνα.

Λύση: Προσπαθήστε να συγκρατήστε τα νεύρα σας και να μην τους απειλήσετε ότι θα τους ηχογραφήσετε με το κινητό και θα τους ανεβάσετε στο YouTube. Πείτε τους απλά ότι ενοχλήστε και καλέστε τους σε μια βραδιά καραόκε για να «ξεδιπλώσουν» το ταλέντο τους.

7. Ο αθυρόστομος

Έχετε εμπλουτίσει το λεξιλόγιό σας με βρισιές που ούτε καν φανταζόσασταν ότι υπάρχουν; Σε όλους τους χώρους εργασίας υπάρχει κάποιος που, αν ήταν χαρακτήρας σε κόμικ, τα σύννεφα πάνω από το κεφάλι του θα ήταν μόνο σύμβολα.

Λύση: Μην πτοείστε. Εξηγείστε του με τρόπο ότι καταλαβαίνετε πόσο αγχωτική είναι η δουλειά του, αλλά τα συχνά του ξεσπάσματα σας αποσυντονίζουν και δεν σας αφήνουν να δουλέψετε.

8. Ο ταπεράκιας

Το σπιτικό φαγητό είναι σαφώς προτιμότερο από το έτοιμο και η νέα τάση στον χώρο εργασίας είναι τα ταπεράκια. Δυστυχώς, δεν είναι πολλές οι εταιρείες που διαθέτουν τραπεζαρίες, οπότε τα ταπεράκια ανοίγουν αναγκαστικά πάνω στο γραφείο. Μέχρι εδώ καλά. Τι γίνεται, όμως, με αυτούς που συστηματικά φέρνουν αυγά, ψάρι ή μπρόκολο και όταν ανοίγουν το ταπεράκι έχετε λιποθυμικές τάσεις;

Λύση: Δεν υπάρχει, συμφιλιωθείτε με τα διαφορετικά γούστα των γύρω σας και ανοίξτε απλώς το παράθυρο (αν υπάρχει).

9. Ο χασομέρης

Σε όλους έχει τύχε να υπάρχει κάποιος στη δουλειά που δείχνει να μην ξέρει τι σημαίνει deadline. Σας πιάνει την κουβέντα στην κουζίνα, στον διάδρομο και, γενικά, με την πρώτη ευκαιρία.

Λύση: Συνήθως η γλώσσα του σώματος αρκεί, αλλά αν δείτε ότι ο συνάδελφός σας δεν πτοείται, απλά ενημερώστε τον ότι σας «κυνηγούν» οι προθεσμίες.

10. Ο ξερόλας

Όπως στην προσωπική μας ζωή, έτσι και στην επαγγελματική, αναγκαζόμαστε να συνυπάρχουμε με άτομα που επιμένουν ότι τα ξέρουν όλα και δεν σταματούν να μας δίνουν οδηγίες ή να λένε απλώς τη γνώμη τους επί παντός επιστητού.

Λύση: Μην τσιμπάτε: σε καμία περίπτωση μην τους ζητήσετε να σας πουν περισσότερες λεπτομέρειες ή πληροφορίες για κάτι που υποτίθεται ότι ξέρουν. Αν αδιαφορήσετε, θα στραφούν στο επόμενο θύμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider