Πώς θα αποκτήσετε τη δική σας θυρίδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα αποκτήσετε τη δική σας θυρίδα

Συχνά οι τραπεζικές θυρίδες βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και, συνήθως, όχι για καλό λόγο, καθώς πολλές φορές λειτουργούν -παράτυπα- ως η «κρυψώνα» για τις αποταμιεύσεις των καταθετών, αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι η πραγματική χρησιμότητα των τραπεζικών θυρίδων και ποια είναι η νόμιμη -αλλά και πολύτιμη- χρήση τους.

Σίγουρα ασφαλέστερες από το μαξιλάρι, και άλλες ευφάνταστες κρυψώνες εντός σπιτιού, οι θυρίδες θησαυροφυλακίου των τραπεζών αποτελούν την καλύτερη λύση για όσους αναζητούν ασφάλεια για τα πολύτιμα αντικείμενα που διαθέτουν, όπως κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια κ.ά. Ποιές είναι όμως οι επιλογές που έχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να κάνει για να αποκτήσει ένα τέτοιου είδους «θησαυροφυλάκιο».

Οι θυρίδες θησαυροφυλακίου διακρίνονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ανάλογα το μέγεθος και σε παραδοσιακές ή ηλεκτρονικές/ρομποτικές.

Στις πρώτες, η θυριδα έχει κλειδαριά η οποία ανοίγει με την ταυτόχρονη χρήση δύο κλειδιών από τα οποια το ένα κατέχει ο μισθωτής και το άλλο η τράπεζα. Όταν ο υπαλληλος της τράπεζας ανοίξει το ειδικό δωμάτιο, τοποθετεί το δικό του κλειδί στην κλειδαριά ταυτόχρονα με τον πελάτη.

Στη περίπτωση των ηλεκτρονικών ή ρομποτικών θυρίδων η εξακρίβωση στοιχείων και η πρόσβαση στη θυρίδα γίνεται είτε με κάρτες είτε με βιομετρικές μεθόδους, όπως η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος, της κόρας οφθαλμών κλπ.

Οι θυρίδες θησαυροφυλακίου μισθώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις από τις τράπεζες σε ετήσια βάση, αν και μπορεί να υπάρξει κάποια ευελιξία στην χρονική δέσμευση, κατόπιν συμφωνίας με την τράπεζα.

Το κόστος ξεκινά από μόλις 10 ευρώ το μήνα για παραδοσιακές ανάλογα με το μέγεθος και κλιμακώνεται στα 600-700 ευρώ (μπορεί να ξεπερνά σε τετραγωνικά ένα μεγάλο δωμάτιο). Με 40-80 ευρώ ενοικιάζονται οι ηλεκτρονικές.

Θυρίδες θησαυροφυλακίου δεν τηρούνται σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα. Οι θυρίδες εγκαθίστανται σε έναν κλειστό χώρο της τράπεζας που δεν αερίζεται. Το συγκεκριμένο δωμάτιο έχει τοίχους επενδεδυμένους με σίδερο και η πόρτα ασφαλείας είναι θησαυροφυλακίου.

Γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες για να δουν ποιο είναι το πλησιέστερό τους κατάστημα με θυρίδες και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα να εξυπηρετηθούν.

Για την κατάρτιση της Σύμβασης Εκμίσθωσης Θυρίδων, απαιτούνται ορισμένα δικαιολογητικά επαλήθευσης της ταυτότητας του μισθωτή και τυχόν πληρεξουσίων του.

Από τα φυσικά πρόσωπα ζητείται εκκαθαριστικό εφορίας, ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ και λογαριασμός ΔΕΚΟ που πιστοποιεί τη διεύθυνση κατοικίας. Από τα νομικά πρόσωπα ζητείται πράξη σύστασης και λοιπά δικαιολογητικά νομιμοποίησης νομικών προσώπων και πιστοποίησης εκπροσώπων του.

Τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να επιδεικνύονται πρωτότυπα και το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται από το νόμο να τηρεί αντίγραφά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider