Το Facebook επιτρέπει στους τυφλούς να «δουν» φωτογραφίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Facebook επιτρέπει στους τυφλούς να «δουν» φωτογραφίες

Τα social media προσφέρουν στον καθένα μια πολύ καλή ευκαιρία να μοιραστεί με τους φίλους του για το τι συμβαίνει στη ζωή του, αλλά δεν μπορούν όλοι να απολαύσουν πλήρως αυτές τις στιγμές. Για το λόγο αυτό το Facebook ανακοίνωσε το εργαλείο «αυτόματου εναλλακτικού κειμένου», το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογίες οπτικής αναγνώρισης αντικειμένων με σκοπό να «περιγράφει» τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες του σε άτομα που έχουν προβλήματα όρασης και χρησιμοποιούν αναγνώστες οθόνης.

«Με περισσότερους από 39 εκατομμύρια τυφλούς και περισσότερους από 246 εκατομμύρια ανθρώπους με κάποια σοβαρή βλάβη στην όραση, πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν αποκλεισμένοι από μια συζήτηση σχετικά με κάποια φωτογραφία στο Facebook», αναφέρουν σε δημοσίευση τους οι ειδικοί της εταιρείας. «Θέλουμε να φτιάξουμε τεχνολογία που βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να απολαύσουν το Facebook όπως ακριβώς το απολαμβάνουμε και όλοι οι υπόλοιποι».

Οι αναγνώστες οθόνης είναι προγράμματα που χρησιμοποιούνται από όσους έχουν προβλήματα όρασης και τα οποία σαρώνουν τα κείμενα που εμφανίζονται στην οθόνη και τα μετατρέπουν είτε σε ομιλία είτε σε σύστημα braile.

Μέχρι σήμερα οι δυνατότητες των συγκεκριμένων προγραμμάτων ήταν περιορισμένες και απλά ειδοποιούσαν το χρήση για το ποιος ανέβασε μια φωτογραφία. Πλέον, το λογισμικό θα μπορεί να περιγράφει το τι δείχνει η φωτογραφία, ξεκινώντας από απλά πράγματα όπως «αυτοκίνητο» ή «τρία άτομα, χαμογελούν, σε εξωτερικό χώρο». Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα μπορεί να αναγνωρίσει 100 τύπους αντικειμένων και σκηνών κάποιοι μεταξύ των οποίων έχουν να κάνουν με τη φύση, τον αθλητισμό και τις μεταφορές.

Αρχικά, η υπηρεσία παρέχεται μόνο σε screen reader της Apple (iOS) και μόνο στην αγγλική γλώσσα. Η ομάδα του Facebook όμως σχεδιάζει να διευρύνει την υποστήριξη και σε άλλα λειτουργικά και άλλες γλώσσες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider