Τι ισχύει μέχρι το τέλος του roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ισχύει μέχρι το τέλος του roaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρελθόν θα αποτελούν από τον Ιούνιο του 2017 οι χρεώσεις περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο μεσοδιάστημα θα ισχύσουν ενιαίες μειωμένες χρεώσεις σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ήδη οι πάροχοι έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που φέρνει περσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μειώνοντας σημαντικά τις τιμές ή σε κάποιες περιπτώσεις καταργώντας τελείως τις επιπλέον χρεώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Vodafone η οποία από 1η Απρίλη δεν χρεώνει τίποτα επιπλέον στους συνδρομητές των προγραμμάτων Vodafone Red που κάνουν χρήση του κινητού τους σε χώρα της ΕΕ.

Εξάλλου από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

  • τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις
  • τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
  • τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

Τι ισχύει σήμερα

Στο μεταξύ, όμως, οι χρεώσεις περιαγωγής – ή roaming- παραμένουν και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερές». Μια κλήση ενός λεπτού από το Άμστερνταμ μπορεί να κοστίζει περί τα 0,234 ευρώ αλλά από έναν πιο… εξωτικό προορισμό όπως οι Μπαχάμες, η αντίστοιχη κλήση μπορεί να κοστίσει ακόμη και 7 ευρώ.

Αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χωρίζουν τις χώρες περιαγωγής σε ζώνες. Συνήθως στη πρώτη –και πιο φθηνή- ζώνη βρίσκονται οι χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ και ο υπόλοιπος κόσμος. Κατά γενικό κανόνα όσο προχωράνε οι ζώνες τόσο ακριβαίνει και η χρήση roaming.

Στις χρεώσεις roaming έχει σημασία όχι μόνο η χώρα που βρίσκεστε αλλά και ο προορισμός της κλήσης. Διαφορετική είναι η χρέωση για μια κλήση από το Λονδίνο στην Ελλάδα και διαφορετική για μια κλήση από το Λονδίνο στη Γερμανία. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι εκτός από τις εξερχόμενες χρεώνεστε και στις εισερχόμενες κλήσεις.

Σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανάλογα με τη ζώνη αλλάζει και ο υπολογισμός της χρέωσης. Συνήθως στις χώρες της Ε.Ε. η χρέωση γίνεται ανά δευτερόλεπτο ομιλίας με ελάχιστη χρέωση τα 30 δευτερόλεπτα ανά κλήση, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η ελάχιστη χρέωση φτάνει τα 60 δευτερόλεπτα ανά κλήση.

Για παράδειγμα μια κλήση 10 δευτερολέπτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα κοστίζει 3,11 ευρώ στο δίκτυο της Cosmote (ζώνη 4: 0,0519 ευρώ/δευτερόλεπτο με ελάχιστη χρέωση τα 60 δευτερόλεπτα). Στο ίδιο δίκτυο μια αντίστοιχη κλήση από τη Κύπρο στην Ελλάδα κοστίζει 0,117 ευρώ (Ευρωζώνη Β: 0,0039/δευτερόλεπτο με ελάχιστη τα 30 δευτερόλεπτα).

Αντίστοιχα, στο δίκτυο της Vodafone μια κλήση 10 δευτερολέπτων από Ρωσία προς Ελλάδα κοστίζει 3,99 ευρώ (Ζώνη 3: 3,99 ευρώ/λεπτό με ελάχιστη χρέωση τα 60 δευτερόλεπτα), ενώ από την Αυστρία προς Ελλάδα κοστίζει 0,117 ευρώ (Ζώνη 1: 0,234/λεπτό με ελάχιστη τα 30 δευτερόλεπτα).

Στο δίκτυο της Wind μια κλήση από την… Παπούα Νέα Γουινέα προς την Ελλάδα κοστίζει 7,232 ανά λεπτό, ενώ μια κλήση 10 δευτερολέπτων από τη Βρετανία στην Ελλάδα κοστίζει 0,031 (Ζώνη 1: 0,062/λεπτό με ελάχιστη χρέωση τα 30 δευτερόλεπτα).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους τιμοκαταλόγους των εταιρειών Cosmote, Wind και Vodafone.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό που θα διαρκέσει πολλές ημέρες οι εταιρείες προσφέρουν ειδικά πακέτα για συγκεκριμένες χώρες με ειδικές χρεώσεις περιαγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider