Έως τέλος Δεκεμβρίου η φορολογική δήλωση για όσους άλλαξαν φορολογική κατοικία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως τέλος Δεκεμβρίου η φορολογική δήλωση για όσους άλλαξαν φορολογική κατοικία
Όσοι αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό φορολογούνται στη χώρα όπου μετέφεραν τη φορολογική και πραγματική κατοικία τους, ενώ στην Ελλάδα δηλώνουν και φορολογούνται μόνο στην περίπτωση που αποκτούν εγχώρια εισοδήματα.

Όσοι μετανάστευσαν το 2017 αλλάζοντας τη φορολογική τους κατοικία θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει ήδη την εφορία. Γιατί; Διότι σύμφωνα με το νόμο όσοι αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό φορολογούνται στη χώρα όπου μετέφεραν τη φορολογική και πραγματική κατοικία τους, ενώ στην Ελλάδα δηλώνουν και φορολογούνται μόνο στην περίπτωση που αποκτούν εγχώρια εισοδήματα.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν πέρυσι φορολογική κατοικία στο εξωτερικό και δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν. Συγκεκριμένα, έχουν διορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. Αυτό ισχύει μόνο για όσους μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό εντός του 2017. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση Ε1 όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, που προέρχεται από ελληνικές πηγές. Τέτοια εισοδήματα μπορεί να είναι: το εισόδημα από μισθωτή εργασία που ασκείται στην Ελλάδα ή από συντάξεις που καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο, το εισόδημα από ακίνητη περιουσία, τα έσοδα από πώληση ακινήτων, από μερίσματα ή από τόκους.

Η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού και καταθέσεων που επιφέρει τόκους υποχρεώνει τον κάτοχο του λογαριασμού αυτού να υποβάλει δήλωση, διότι οι τόκοι του τραπεζικού λογαριασμού αποτελούν εισόδημα, ακόμα κι αν είναι της τάξης των λίγων λεπτών του ευρώ. Αντίθετα, ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει για παράδειγμα μια εξοχική κατοικία ή ένα επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή αγοράζει ακίνητο ή αυτοκίνητο στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αν έχει φύγει για το εξωτερικό μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους τότε μπορεί να αλλάξει τη φορολογική του κατοικία μόνο αυτός που έφυγε για το εξωτερικό. Έτσι για τα εισοδήματα που θα αποκτήσει στο εξωτερικό θα φορολογηθεί στο εξωτερικό, ενώ αν συνεχίσει να αποκτάει εισοδήματα και στην Ελλάδα τότε για αυτά θα φορολογηθεί στην Ελλάδα. Ο σύζυγος που θα παραμείνει στη χώρα μας θα συνεχίσει να φορολογείται στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που απέκτησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider