Περιθώριο 87 ημερών για τις εγγραφές στην πλατφόρμα του Airbnb

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιθώριο 87 ημερών για τις εγγραφές στην πλατφόρμα του Airbnb

Έχει πλέον έρθει η ώρα οι φορολογούμενοι που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να δηλώσουν τα στοιχεία των ακινήτων και να εμφανίσουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει διορία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, στους φορολογουμένους προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων και να τις δηλώσουν.

Το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές από 15% έως και 45%. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% έως 45%. 6ΦΠΑ. Το εισόδημα βραχυχρόνιας μίσθωσης εξαιρείται από τον ΦΠΑ.

Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωσή του και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

Προκειμένου ο Διαχειριστής Ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει να εισέλθει με τους προσωπικούς τουn κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www. aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

Ο Διαχειριστής Ακινήτου που είναι ο ιδιοκτήτης του για να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet να εισέλθει στην εφαρμογή. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να χορηγηθεί ο ΑΜΑ είναι ο Αριθμός Ταυτότητος Ακινήτου (ΑΤΑΚ).

Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ η ΑΑΔΕ σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η ΑΑΔΕ ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking, κ.α.) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας για ανταλλαγή στοιχείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider