Πώς δηλώνεται στην εφορία η μισθωμένη φοιτητική κατοικία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς δηλώνεται στην εφορία η μισθωμένη φοιτητική κατοικία

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι νέοι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε σχολή που βρίσκεται σε πόλη εκτός της κύριας κατοικίας τους θα ξεκινήσουν να αναζητούν με τους γονείς τους τη νέα τους κατοικία.

Από τη στιγμή που θα καταλήξουν στην κατοικία και συμφωνήσουν στο ενοίκιο, οι ίδιοι και οι ιδιοκτήτες του ακίνητου θα πρέπει να ενημερώσουν και την εφορία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου) στο Τaxisnet και όσοι είναι μισθωτές πρέπει να τα αποδεχθούν. Η σχετική δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της.

Όταν ο μισθωτής είναι φοιτητής, δεν δηλώνεται ο ΑΦΜ του γονέα που τον περιλαμβάνει στη δήλωσή του ως προστατευόμενο μέλος. Κριτήριο είναι αν συμβάλλεται ο γονέας ή ο ίδιος ο φοιτητής. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρίζουμε ως μισθωτή τον ΑΦΜ του γονέα. Αν συμβάλλεται ο φοιτητής, καταχωρίζουμε ως μισθωτή τον ΑΦΜ του φοιτητή.

Όταν δηλώνεται διαμέρισμα όπου συγκατοικούν φοιτητές έχοντας κοινή κουζίνα - μπάνιο, αλλά ο καθένας το δικό του υπνοδωμάτιο και πληρώνουν διαφορετικό μίσθωμα ο καθένας, υπάρχουν δύο επιλογές:

-Να υποβληθούν από τον εκμισθωτή, για αυτή την οικία, τρεις διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή μία για τον καθένα μισθωτή, όπου σε καθεμία δήλωση θα καταχωρίζεται ό,τι αντιστοιχεί στον καθένα μισθωτή (θα καταχωριστούν δηλαδή ο ΑΦΜ του μισθωτή, το ποσό του ενοικίου που πραγματικά πληρώνει και ως τ.μ. της οικίας το ποσοστό επί του συνολικού εμβαδού).

-Να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μία δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωριστούν και οι τρεις ΑΦΜ των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής) όσο και στα τ.μ. της κατοικίας η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής (1/3 ο καθένας)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider