Χειρόγραφα στην εφορία οι δηλώσεις για όσους απεβίωσαν

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χειρόγραφα στην εφορία οι δηλώσεις για όσους απεβίωσαν

Προθεσμία έως το τέλος του χρόνου έχουν οι κληρονόμοι προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογουμένου που απεβίωσε εντός του 2017.

Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα και θα πρέπει να προσκομίζονται και να συνυποβάλλονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει.

Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις, για τόκους καταθέσεων, αποδείξεις που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Μετά την υποβολή της δήλωσης η Εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου.

Πριν από την υποβολή της δήλωσης οι κληρονόμοι πρέπει να δηλώσουν τον θάνατο στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απενεργοποίηση του ΑΦΜ. Σε περίπτωση θανάτου φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία η δήλωση μεταβολής στο τμήμα μητρώου υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων ή των εγγυτέρων συγγενών συνυποβάλλοντας:

1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης Πρωτοδικείου.

4. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης Ειρηνοδικείου.

5. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του θανόντα και των νόμιμων κληρονόμων.

6. Δήλωση αλλαγής στοιχείων (έντυπο Μ1) στην οποία θα συμπληρώσετε τα στοιχεία του θανόντος.

7. Δήλωση σχέσεων φορολογουμένων (έντυπο Μ7) την οποία θα συμπληρώσετε με τα στοιχεία σας.

8. Εξουσιοδότηση από κάθε νόμιμο κληρονόμο την οποία θα συμπληρώσετε με τα στοιχεία σας και θα επικυρώσετε στο ΚΕΠ ή στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Η δήλωση του θανάτου υποβάλλεται έως τη λήξη προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider