Πώς θα αποφύγετε την «παγίδα» των τεκμηρίων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα αποφύγετε την «παγίδα» των τεκμηρίων

Μπορεί να βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν εκπνεύσει η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet.

Οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να υποβάλλουν δήλωση με πολλούς από αυτούς να αναζητούν τρόπους αποφυγής των τεκμηρίων. Να σημειωθεί πως πολλοί φορολογούμενοι εξαιτίας της μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην εφορία, αλλά για μεγαλύτερα ποσά, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Υπάρχουν πάντως κινήσεις με τις οποίες οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων και οι κωδικοί 781-782, 783-784, 787-788 στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 μπορεί να αποδειχθούν βοηθητικοί.

Ενδεικτικά, ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων μπορεί να δηλώσεις αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών, εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο, κέρδη από τυχερά παιχνίδια, κάποια εφάπαξ παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ποσά που προκύπτουν από τον πλειστηριασμό κατοικιών, χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, χρήματα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, χρηματικά ποσά συναλλάγματος ή και ευρώ που εισήγαγε στην Ελλάδα, δάνεια που έλαβε εντός του 2017 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους, καθώς και έσοδα από γονικές παροχές και δωρεές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider