Πότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

Δεν υποβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ σε περίπτωση τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης με την οποία μόνο προστίθεται προστατευόμενο μέλος της οικογένειας.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έκρινε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με την έννοια της επαύξησης ή μείωσης της φορολογικής υποχρέωσης του φορολογουμένου, αλλά ούτε και εκπρόθεσμη δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα.

Ωστόσο, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

Το ίδιο ισχύει για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ ή για τροποιητικές δηλώσεις που κατατίθενται εκπρόθεσμα λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

Παράλληλα, πολλές είναι οι τροποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται από αγρότες, λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαιώσεων του ΟΠΕΚΕΠ, συνταξιούχων, αλλά και από μισθωτούς που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες καθυστερούν τις πληρωμές. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Το ίδιο συμβαίνει για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση που κατατίθεται για αλλαγή ή τη συμπλήρωση λογαριασμού IBAN εισοδήματος ή που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider