Πώς θα λάβουν την επιστροφή φόρου 569.067 φορολογούμενοι

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα λάβουν την επιστροφή φόρου 569.067 φορολογούμενοι

Συνολικά 569.067 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 13,14% του συνόλου) και τους αντιστοιχεί επιστροφή φόρου 202 εκατ. ευρώ ή 356 ευρώ ανά φορολογούμενο, όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Πέρυσι η επιστροφή του φόρου εισοδήματος είχε «σπάσει» στα δύο. Πρώτοι έλαβαν την επιστροφή μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες που είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση έως τα μέσα Ιουλίου και ήταν φορολογικά ενήμεροι. Σε περιπτώσεις που υπήρχαν χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία τότε πρώτα γινόταν συμψηφισμός.

Σε όσους η εκκαθάριση των δηλώσεων έγινε μετά τις 14 Ιουλίου η επιστροφή του φόρου καθυστέρησε. Αυτό διότι η ΑΑΔΕ συμψήφισε τις επιστροφές τους με το φόρο από τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ (το σύνολο του φόρου ακινήτων και όχι μόνο της πρώτης δόσης).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ενεργοποιήσει πλέον νέο πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου οι εφορίες πραγματοποιούν κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει.

Αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να ακολουθηθεί και φέτος. Πρέπει να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση οι επιστροφές φόρων καθυστερούν όταν το ποσό επιστροφής είναι σημαντικό και πρέπει να προηγηθεί φορολογικός έλεγχος των στοιχείων που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση από την εφορία.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί πως οι επιστροφές φόρου που οφείλονται από το δημόσιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμψηφίζονται αυτόματα με οφειλές τους προς άλλους φορείς του δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ.

Για τους συμψηφισμούς οι φορολογούμενοι ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που λαμβάνουν από την ΑΑΔΕ. Το αποτέλεσμα του συμψηφισμού αποτυπώνεται στον λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider