Τι φόρο θα πληρώσετε εάν πουλήσετε το πιάνο σας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φόρο θα πληρώσετε εάν πουλήσετε το πιάνο σας

Έχετε ένα παλαιό και σπάνιο πιάνο, μια συλλεκτική κιθάρα, μια άρπα ή ένα εκκλησιαστικό όργανο μεγάλης αξίας και θέλετε να το πουλήσετε;

Εάν το όργανο αυτό δεν αποκτήθηκε εξ αρχής με σκοπό να πουληθεί και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει πωλήσει κάτι αντίστοιχο εντός εξαμήνου, τότε το ποσό που θα εισπραχτεί από τη διάθεση του δεν θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται πως το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται με συντελεστή 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για κέρδη πάνω των 50.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δέχθηκε ερώτημα από φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του μουσικό όργανο μεγάλης αξίας, λόγω του επαγγέλματός του σαν μουσικός, πριν από έτος 1979, και το οποίο επιθυμεί να το πουλήσει.

Απαντώντας η φορολογική διοίκηση ανέφερε πως ως επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη, με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά, με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Ξεκαθάρισε δε πως κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.

Από την απάντηση της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής των διατάξεων περί φορολόγησης του ποσού που εισπράττεται από την πώληση αντικειμένου μεγάλης αξίας, σαν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, διότι όταν αυτό το αντικείμενο αυτό αποκτήθηκε, δεν αποκτήθηκε με σκοπό να πουληθεί και συνεπώς, η μεταπώλησή του, δεν συνιστά μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με σκοπό την επίτευξη κέρδους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider