Έρχονται ρυθμίσεις οφειλών έως 20.000 ευρώ για επιχειρηματίες

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται ρυθμίσεις οφειλών έως 20.000 ευρώ για επιχειρηματίες

Tην πόρτα για επέκταση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανικό και σε επιχειρήσεις με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ άνοιξε χθες η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δέχθηκαν να δώσουν την έγκριση τους να υποβάλλει η ελληνική πλευρά σχετική διάταξη στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί.

Παρουσιάζοντας την επισκόπηση αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση της για την επέκταση των ρυθμίσεων και σε επιχειρήσεις με μικρότερες οφειλές καθώς αυτό αποτελεί και πάγιο αίτημα των εκπροσώπων κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε σε μια πρώτη συνάντηση τη θέση της, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος από την πλευρά των δανειστών που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες δέχθηκαν να ετοιμάσει άμεσα και να παρουσιάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Έχοντας πλέον το πράσινο φως η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται ήδη τη σχετικής διάταξης με στόχο άμεσα να πάρει την έγκριση των θεσμών ώστε να προχωρήσει με υπουργική απόφαση έως τον Απρίλιο. Χθες τις συναντήσεις με τους θεσμούς απασχόλησε και το θέμα των πλειστηριασμών για τους οποίους έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση επίσπευση των διαδικασιών.

Σήμερα στις συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης με τά τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση και η επέκταση των 120 δόσεων προς ελεύθερους επαγγελματίες και για όφειλες άνω των 50.000 ευρώ. Παράλληλα, συνάντηση θα γίνει και για την πρόοδο αλλά και τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στον νόμο Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται έχουν στόχο την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Βασικές αλλαγές οι οποίες προγραμματίζονται και βρίσκονται υπό επεξεργασία αφορούν:

  • στην άρση του τραπεζικού απόρρητου, όσων αιτούνται την προστασία του νόμου ενώ αυτό θα επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και για εκείνους που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας.
  • στην αυστηρόποιηση του πλαισίου των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων στα ειρηνοδικεία.
  • στην έξωση από τις ευεργετικές διάταξης του νόμου όσων διαπιστωθεί ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Την Τετάρτη οι συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών και θέσμων, ενώ την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider