«Ραντάρ» προσαύξησης περιουσίας ενεργοποιεί η Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ραντάρ» προσαύξησης περιουσίας ενεργοποιεί η Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Ικανοποιημένος από την ανταπόκριση στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων εμφανίσθηκε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε εκδήλωση για τη φοροδιαφυγή που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Διανέοσις.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για να εντοπίζονται οι φοροκλέπτες.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, μέσω της Εφαρμογής Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας θα αντλούνται τα πρωτογενή δεδομένα για τις καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου και μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών θα διασταυρώνονται

«Ήδη, έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις», είπε και προσέθεσε: «Ευελπιστούμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζουμε να τις προσομοιώσεις εφαρμογής της σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων».

Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της φορολογικής αρχής που περιλαμβάνουν:

-Την προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων με εξειδικευμένα κριτήρια ανά ελεγκτική υπηρεσία, που ολοκληρώνεται σύντομα για τη φετινή χρονιά με τεχνική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

-Την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για την οποία, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, αν χρειαστεί θα αναληφθούν και διεθνείς πρωτοβουλίες.

-Τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προσαύξησης περιουσίας, με διασταύρωση δεδομένων από πιστωτικά ιδρύματα και φορολογικές δηλώσεις. Η σχετική εφαρμογή θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες στις υπηρεσίες.

-Την πάταξη του λαθρεμπορίου με αύξηση των ελέγχων στα καύσιμα και πρόσθετη ιχνηθέτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2016 αυξήθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στο χώρο του καπνού (40% αύξηση των ελέγχων σε σχέση με το 2015, 325% αύξηση των προστίμων, 40% αύξηση στις κατασχέσεις ) και των καυσίμων (12.018 έλεγχοι το 2016 έναντι 8.859 το 2015).

- Την πάταξη της «καθημερινής» φοροδιαφυγής και την εμπέδωση της διαφάνειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider