Ευνοϊκή μεταχείριση για τους «μαρτυριάρηδες» των λαϊκών αγορών

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευνοϊκή μεταχείριση για τους «μαρτυριάρηδες» των λαϊκών αγορών

Πρόγραμμα επιείκειας στα πρότυπα του προγράμματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιχειρεί να εισάγει το υπουργείου Οικονομίας στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 15 Φεβρουαρίου, προσφέροντας καλύτερη μεταχείριση σε παραβάτες που θα «μαρτυρήσουν» και άλλους.

Η λογική της διάταξης που περιέχει το νομοσχέδιο είναι να μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιείκεια και «να πέσουν στα μαλακά» πωλητές υπαίθριων αγορών οι οποίοι θα δίνουν στοιχεία για τη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν να κάνουν σχέση με παραβάσεις φοροδιαφυγής, παραεμπορίου, πώλησης προϊόντων χωρίς αδεία αλλά και η παραποίηση προέλευσης ειδών – έλλειψη στοιχείων ιχνηλασιμότητας ή η διακίνηση προϊόντων μη ιδιοπαραγόμενων από παραγωγούς.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, με «απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης που λαμβάνεται μετά από γνώμη και εισήγηση του ΣΥΚΑΠ, δύνανται να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις απαλλαγής ή μείωσης των προστίμων που επιβάλλονται σε βάρος πωλητών υπαίθριου εμπορίου, σε περίπτωση που οι τελευταίοι συμβάλλουν στη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με παράνομη ή παράτυπη διακίνηση εμπορευμάτων, φοροδιαφυγή και διαφθορά στο χώρο των υπαίθριων αγορών εν γένει».

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος όπου θα καταγράφονται όλοι οι αδειούχοι πωλητές, είτε παραγωγοί είτε επαγγελματίες, τα είδη και τις ποσότητες που διακινούν.

Οι έλεγχοι για τις άδειες θα γίνονται και εκ των υστέρων και δειγματοληπτικά. Όσο για το εύρος των χρηματικών προστίμων στους παραβάτες θα κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 3.000 ευρώ, ενώ το εύρος των μη χρηματικών προστίμων θα είναι από «σύσταση» έως οριστική ανάκληση της άδειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider