Φτιάχνουν εφαρμογή στο Taxisnet για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φτιάχνουν εφαρμογή στο Taxisnet για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Στα «σκαριά» έχει το υπουργείο Οικονομικών μια νέα εφαρμογή, η οποία θα ενημερώνει τους φορολογούμενους μέσω Taxisnet για το αφορολόγητο όριο που κατοχυρώνονουν με τις συναλλαγές με κάρτα.

Ήδη από το καλοκαίρι, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η ΔΙΑΣ θα συγκεντρώνει τα στοιχεία των συναλλαγών ανά ΑΦΜ για κάθε τράπεζα χωριστά.

Τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται στο ΥΠΟΙΚ και στη συνέχεια θα αναρτώνται στο Taxisnet ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται τι ποσό του αφορολόγητου έχουν κατοχυρώσει με βάση τις συναλλαγές τους μέσω καρτών κάθε δεδομένη στιγμή.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι στο insider.gr, η πρόταση των τραπεζών είναι τα στοιχεία των συναλλαγών να αποστέλλονται σε μηνιαία βάση στη ΔΙΑΣ και, συγκεκριμένα, στις 15 κάθε μήνα. Σημειώνουν δε ότι η εφαρμογή αυτή προχωρά από το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα είναι έτοιμη προς χρήση από τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η αρχική πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία μιας κοινής εφαρμογής για όλες τις τράπεζες, η οποία όμως απορρίφθηκε και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες απέρριψαν λόγω θεμάτων προσωπικού απορρήτου που εγείρει η διατραπεζική ανταλλαγή στοιχείων.

Έτσι, η συλλογή των στοιχείων θα γίνεται χωριστά για κάθε τράπεζα από της ΔΙΑΣ και τα στοιχεία των αγορών που χτίζουν το αφορολόγητο θα εμφανίζονται συγκεντρωτικά στο Taxisnet για τον κάθε ΑΦΜ.

Από εκεί και πέρα, κάθε τράπεζα αναπτύσσει το δικό της app μέσω του οποίου θα ενημερώνει τους πελάτες της για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει μέσω των καρτών της και ποιες από αυτές είναι επιλέξιμες για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου. Οι εφαρμογές αυτές θα ενσωματωθούν στα συστήματα διατραπεζικών συναλλαγών (e-banking) που προσφέρουν οι τράπεζες.

Ποιες δαπάνες χτίζουν το αφορολόγητο

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου, εκτός από τις καθιερωμένες καταναλωτικές δαπάνες, για τον υπολογισμό του αφορολόγητου θα λαμβάνονται υπόψη και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας.

Αναλυτικά, οι δαπάνες που θα συνυπολογίζονται είναι οι εξής:

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός
  • Ένδυση και υπόδηση
  • Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
  • Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
  • Επικοινωνίες
  • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών
  • Εκπαίδευση
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider