Πώς θα φορολογηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα φορολογηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Περίπου 142 εκατ. ευρώ περισσότερα θα πληρώσουν το 2017 οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και στα υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από την Πρωτοχρονιά. Η τιμή του πακέτου αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 0,5 ευρώ, ενώ ο φόρος στα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού.

Στην Ελλάδα οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπολογίζονται σε 200.000, ποσοστό που είναι μικρό σε σχέση με τους καταναλωτές των κλασσικών τσιγάρων. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο «ακροβατεί» ανάμεσα σε ένα προϊόν καπνού και σε μια συσκευή που χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους (διακοπή καπνίσματος).

Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη φορολογική διοίκηση για το τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο «περιέκτης επαναπλήρωσης», ήτοι τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου η ΓΓΔΕ ανέθεσε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ανθρώπινου Δυναμικού να συντάξουν ειδικό εγχειρίδιο.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο αυτό το «ηλεκτρονικό τσιγάρο» είναι προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση ατμού που περιέχει νικοτίνη με επιστόμιο ή στοιχείο του εν λόγω προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του περιέκτη, του δοχείου και της συσκευής χωρίς περιέκτη ή δοχείο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να είναι ή επαναπληρώσιμα, μέσω περιέκτη επαναπλήρωσης και δοχείου ή επαναπληρώσιμα με περιέκτες μίας χρήσης.

Βάσει των ίδιων οδηγιών «περιέκτης επαναπλήρωσης» είναι το δοχείο που περιέχει υγρό, στο οποίο περιέχεται νικοτίνη, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να επαναπληρώσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικών προτάσεων περί φορολόγησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων αναμένεται εντός του 2017, δηλαδή η Ελλάδα πρωτοπόρησε στο συγκεκριμένο τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider