Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ

Τρία 24ωρα έμειναν μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet και η αγωνία των φορολογουμένων κορυφώνεται για το πού θα κυμανθεί φέτος ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση «ποντάρει» πολλά στην είσπραξη από τον ΕΝΦΙΑ, η οποία αναμένεται να ανέλθει συνολικά φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους, στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους, με το βάρος να πέφτει στους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν σε λίγες ημέρες τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ:

1. Εξόφληση σε πέντε δόσεις

Τη ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου, τον μαραθώνιο της εκκαθάρισης διαδέχεται ο μαραθώνιος της πληρωμής, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει προθεσμία καταβολής την 30ή Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου.

2. Νέο εκκαθαριστικό

Όπως προκύπτει από το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ, το υπόδειγμα του οποίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το βράδυ της Τετάρτης, θα αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων, καθώς και η ταυτότητα οφειλής που είναι απαραίτητη για την πληρωμή είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω e-banking.

Επίσης, το νέο εκκαθαριστικό περιέχει νέες πληροφορίες τόσο στον πίνακα των Κτισμάτων όσο και στον πίνακα των Γηπέδων. Στο επάνω δεξιά μέρος του νέου εκκαθαριστικού έχουν διαχωριστεί τα δικαιώματα των 2 πινάκων, ενώ ταυτόχρονα προστέθηκε η πληροφορία της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για σε όσους την δικαιούνται.

3. Υποβολή τροποποιητικών

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

4. Εξόφληση με άτοκες δόσεις

Όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο του το insider.gr, οι φορολογούμενοι μπορούν να μοιράσουν το βάρος του ΕΝΦΙΑ σε έως και 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών που προσφέρουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προγραμματίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους καθυστερήσεων. Για να είναι, βέβαια, οι δόσεις άτοκες, βασική προϋπόθεση είναι κάτοχος θα πληρώνει ολόκληρη τη δόση κάθε μήνα, αλλιώς θα επιβαρυνθεί με τα «τσουχτερά» επιτόκια των πιστωτικών και θα πληρώσει τον φόρο... διπλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider