Ο ΕΝΦΙΑ συμψηφίζεται αυτόματα με την επιστροφή φόρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΕΝΦΙΑ συμψηφίζεται αυτόματα με την επιστροφή φόρου

Το συμψηφισμό επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στη βάση του σχεδίου αυτού, όσοι λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά φέτος δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου, καθώς το πόσο που κανονικά έπρεπε να τους επιστραφεί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet, πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές εντός του χρονικού διαστήματος από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. Εντός Αυγούστου, όμως, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα εκδώσουν ηλεκτρονικά και θα αναρτήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet, με τα οποία θα βεβαιώσουν τις οφειλές του φόρου αυτού για το 2016.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η υποχρέωση της ΓΓΔΕ να επιστρέψει τους φόρους στους πολίτες θα συμπέσει χρονικά με την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η γρηγορότερη είσπραξη του προϋπολογισμένου ποσού του ΕΝΦΙΑ, καθώς με αυτό τον τρόπο, 1 εκατομμύριο πολίτες θα τον πληρώσουν εφάπαξ και όχι σε πέντε δόσεις, πιθανότατα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Έτσι, ένας φορολογούμενος που έχει να λάβει επιστροφή φόρου 300 ευρώ και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, με τον συμψηφισμό δεν θα πάρει ποτέ επιστροφή φόρου, ενώ θα πληρώσει εφάπαξ και τον ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχα σε ένα φορολογούμενο με επιστροφή φόρου 300 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα παρακρατηθεί το ποσό των 300 ευρώ εφάπαξ, ενώ θα του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ σε πέντε δόσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 448.290 πιστωτικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 117 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο σε επιστροφή 260 ευρώ ανά φορολογούμενο. Δυνητικά τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο σύνολο τους για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider