Με «παρατράγουδα» ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.235 θέσεις καθαριότητας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «παρατράγουδα» ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.235 θέσεις καθαριότητας

Τους «ασκούς του Αιόλου» άνοιξε χθες Τετάρτη η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που ουσιαστικά καταργεί το χρονικό διάστημα (τρίμηνο) που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των ανανεώσεων στις συμβάσεις των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά και η αλλαγή στην πριμοδότηση των παλαιών συμβασιούχων των δήμων στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Η αλλαγή που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ και αφού προηγήθηκε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΑΣΕΠ, προβλέπει ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε δήμους- και όχι στον ιδιωτικό τομέα- προσφέρει 17 πολύτιμα μόρια ανά μήνα στον υποψήφιους για το σύνολο των θέσεων και όχι μόνο για το 50% αυτών, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η αλλαγή αυτή εγείρει πλήθος ερωτηματικών για την σκοπιμότητά της, καθώς έγινε ενόσω ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες υποψήφιους που μπορεί να έχουν προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση, αλλά αυτή δεν πριμοδοτείται γιατί δεν είναι σε ανταποδοτική υπηρεσία ΟΤΑ.

Με τον τρόπο αυτό παλιοί συμβασιούχοι καθαριότητας που είχαν εργαστεί έστω και για ένα οκτάμηνο σε αντίστοιχες θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα στους δήμους, έχουν προβάδισμα στη μονιμοποίηση, ενώ αποκλείονται εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι ένας υποψήφιος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που είναι 2 χρόνια άνεργος, έχει 2 ανήλικα τέκνα και τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα συγκεντρώνει 736 μόρια, ενώ αντίστοιχα ένας υποψήφιος με τα ίδια ακριβώς προσόντα και προϋπηρεσία στο Δημόσιο, συγκεντρώνει 808 μόρια.

Η επίμαχη τροποποίηση

Όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το ΑΣΕΠ, «στο πλαίσιο της Προκήρυξης 3Κ/2018, για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, οκτώ χιλιάδων εκατόν εξήντα έξι (8.166) θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ (Υπουργείο Εσωτερικών) και σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στο ΦΕΚ 12/6-3-2018 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ, η ειδική εμπειρία της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν.4479/2017 (ΦΕΚ 94/τ.Α΄/29-6-2017) λαμβάνεται υπόψη και μοριοδοτείται για το σύνολο των θέσεων της εν λόγω Προκήρυξης, δίχως αυτό να επηρεάζει τον τρόπο συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων ή να απαιτεί την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.

Οι αιτήσεις

Η προκήρυξη 3Κ/2018 έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους που έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε ΟΤΑ, ή προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς αφορά ειδικότητες χωρίς ιδιαίτερα προσόντα παρά μόνο την εμπειρία.

Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευρά υποψηφίων είναι το γεγονός ότι μόνο για την κατηγορία ΔΕ η οποία αφορά 2.714 θέσεις, είχαν αποσταλεί μέχρι χθες πάνω από 30.000 αιτήσεις, ενώ άλλες 20.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέσα στο σύστημα του ΑΣΕΠ.

Σήμερα που ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.235 θέσεις από την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί, καθώς ειδικοί εκτιμούν πως οι αιτήσεις των υποψηφίων θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής για τις θέσεις της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λήγει αύριο Παρασκευή 9 Μαρτίου, για τις θέσεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης λήγει την Τρίτη 13 Μαρτίου, ενώ για τις θέσεις της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης λήγει στις 23 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider