Πέντε νέα προγράμματα θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ έως το καλοκαίρι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε νέα προγράμματα θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ έως το καλοκαίρι

Πέντε νέα καινοτόμα προγράμματα σκοπεύει να «τρέξει» ο ΟΑΕΔ μέχρι το καλοκαίρι, επιδιώκοντας να στηρίξει ανέργους, εργαζόμενους που θέλουν να καταρτιστούν και να αποκτήσουν δεξιότητες, αλλά και νέους που σκοπεύουν να κάνουν την επιχειρηματική τους ιδέα, πράξη.

Όλα τα προγράμματα αφορούν κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και επιδότηση επιχειρηματικότητας, ειδικά για νέους φιλόδοξους επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης» μισθωτού ή μισθωτών από επιχειρήσεις νέων ανθρώπων ως 35 ετών. Θα πραγματοποιηθούν 20.000 προσλήψεις ανέργων, εκ των οποίων η επιχορήγηση που θα πάρουν οι επιχειρήσεις θα είναι 18μηνη αν είναι νέοι είναι έως 29 ετών και 12μηνη αν οι άνεργοι είναι 30 ετών και πάνω.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, να τις μετατρέψουν σε πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα αυτό που βασίζεται στη φιλοσοφία της επιδότησης εισφορών για να μετατραπούν τα «μπλοκάκια» σε μισθωτούς, επιδοτεί αρχικά 3.000 θέσεις και ανάλογα με την ανταπόκριση των εργοδοτών θα διαμορφωθεί ανάλογα (το αντίστοιχο πρόγραμμα με τα μπλοκάκια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα).

Στα σκαριά βρίσκεται και ένα πρόγραμμα κατάρτισης που αφορά στην δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα που έχουν απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από την εργασία, αλλά και να εντοπιστούν οι ελλείψεις τους ώστε να καταρτιστούν στη συνέχεια.

Παράλληλα θα «τρέξει» και πρόγραμμα στήριξης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για κατόχους επαγγελματικού πτυχίου δευτεροβάθμιας ή μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Το καλοκαίρι θα προκηρυχθεί πιλοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη 2.500 νέων που έχουν επιχειρηματικές ιδέες, ώστε να διαμορφώσουν επιχειρηματικό σχέδιο και στη συνέχεια να υπάρχει καθοδήγηση για την είσοδό τους στην αγορά. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 15.000-20.000 ευρώ και θα προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος του επιχειρηματικού σχεδίου και τον αριθμό των μελών, των εταίρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider