ΟΑΕΔ: Χρηματοδοτεί 22.500 ανέργους μέσα στον Ιανουάριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΑΕΔ: Χρηματοδοτεί 22.500 ανέργους μέσα στον Ιανουάριο

Δύο νέα προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για 22.500 ανέργους, θα κάνουν ποδαρικό στο 2018.

Οι νέες δράσεις θα «τρέξουν» μέσω του ΟΑΕΔ πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο και θα επιδοτούν την έναρξη επιχειρήσεων από νέους ανέργους, καθώς και την κάλυψη μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη μισθωτών.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από επιχειρήσεις νέων

Το πρώτο πρόγραμμα που θα «τρέξει» με την επωνυμία «πρώτη πρόσληψη», αφορά 20.000 ανέργους και παρέχει οικονομικά κίνητρα σε αυτοαπασχολούμενους νέους ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, προκειμένου να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας για 12 ή 18 μήνες, αναλόγως της ηλικίας τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

1. Ατομικοί επιχειρηματίες ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν στο παρελθόν προσωπικό.

2. Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

3. Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος δεν πρέπει να έχουν απασχοληθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής από τους δικαιούχους, σε επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, στις οποίες συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι δικαιούχοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως νομικές οντότητες, με ποσοστό συμμετοχής έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται σε 18 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών και σε 12 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25.

Πρόγραμμα δημιουργίας 2.500 επιχειρήσεων από ανέργους

Το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με επιδότηση μέχρι 20.000 ευρώ, αφορά ανέργους νέους ηλικίας 18-29 ετών, που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση

Το πρόγραμμα θα παρέχει συμβουλευτική στους άνεργους και θα υποστηρίζει τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου σε τέσσερα στάδια:

- Αρχικά 5.000 άνεργοι θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα παρακολουθήσουν ένα πενθήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί από τους Εργασιακούς Συμβούλους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους άνεργους νέους στη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

- Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι 5.000 ωφελούμενοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

- Οι επιχειρηματικές ιδέες θα αξιολογηθούν ως προς την «ωριμότητά» τους με βάση διαμορφωμένα κριτήρια και θα επιλεγούν οι 3.000 πιο «ώριμες» ιδέες.

- Εντέλει οι 3.000 ωφελούμενοι θα καθοδηγηθούν και θα υποστηριχθούν από καθοδηγητές (coaches) ώστε να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελικά επιχειρηματικά τους σχέδια.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα ακολουθήσει η επιχορήγηση των 2.500 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με ποσά μεταξύ των 15.000 και 20.000 ευρώ, για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider