Έρχονται τρία προγράμματα για 120.000 εργαζόμενους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τρία προγράμματα για 120.000 εργαζόμενους

Τρία προγράμματα για περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους σκοπεύει να υλοποιήσει έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας. Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, «συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους».

Το πρώτο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών, θα αφορά την επιχορήγηση εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι, σε μισθωτούς. Συγκεκριμένα θα δίνεται κίνητρο στον εργοδότη (μέσω 12μηνης επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών) να μετατρέπει την ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Στην επιδότηση θα συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 350 ευρώ τον μήνα.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζομένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 156.000.000 ευρώ, θα αφορά σύμφωνα με εκτιμήσεις 40.000 εργαζόμενους.

Το δεύτερο πρόγραμμα αναφέρεται σε «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, δηλαδή σε περιπτώσεις απασχολούμενων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ θα στηρίξει περίπου 50.000 «εγκλωβισμένους», και θα περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.

Το τελευταίο πρόγραμμα, επιχορηγεί την πρώτη πρόσληψη μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών. Με άλλα λόγια, κάθε νέος αυτοαπασχολούμενος που θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, θα μπορεί να προσλάβει τον πρώτο του μισθωτό εργαζόμενο, με 12μηνη επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση. Παράλληλα θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών».

Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, με χθεσινές της δηλώσεις ανακοίνωσε τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, η οποία θα απευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες για τις οποίες δεν υπάρχει ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στους ανέργους άνω των 55 ετών.

«Το 67% των ωφελουμένων είναι άνω των 40 ετών και δεν είχε εργαστεί για περισσότερο από 3 χρόνια» τόνισε η κα Αντωνοπούλου, τονίζοντας πως πρόκειται για τα άτομα που απαρτίζουν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider