Επίδομα ανεργίας σε απλήρωτους και δίκες-εξπρές για δεδουλευμένα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα ανεργίας σε απλήρωτους και δίκες-εξπρές για δεδουλευμένα

Δεν έχει τέλος η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στη χώρα μας, καθώς στους 830.465 ανέργους θα πρέπει να προστεθούν και 900.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση, η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους πέντε εργαζόμενους (δηλαδή 500.000 στο σύνολό τους), ενώ 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι και η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

Εξάλλου το 38% των εργαζομένων ενώ δουλεύει οκτάωρο, πληρώνεται χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό.

Το υπουργείο σε μια προσπάθεια να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας, προωθεί ειδική διάταξη (στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά) που αφορά τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα ανεργίας σε όσους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους κάνουν μονομερή καταγγελία στον εργοδότη τους για τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει και προσκομίσουν εξώδικη δήλωση στον ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, όποιος θεωρεί ως μονομερή βλαπτική μεταβολή το γεγονός ότι δεν εισπράττει τον μισθό του εγκαίρως θα μπορεί να καταγγέλει τη σύμβαση με τον εργοδότη του και εκτός από το δικαίωμα να διεκδικήσει τους μισθούς και την αποζημίωσή του, θα μπορεί να εισπράττει και το επίδομα ανεργίας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όσους καταγγέλλεται η σύμβασή τους.

Ταυτόχρονα θα δίνεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων, για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, καθώς και σύντομη δικάσιμος. Για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα δικαστικά έξοδα, οι εργαζόμενοι αυτοί θα απαλλάσσονται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 200.000 ευρώ. Για υψηλότερα ποσά μελετάται να καθιερωθεί μειωμένο ένσημο.

Τέλος θα προβλέπεται ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων για μισθολογικές αξιώσεις και εργατικές διαφορές προκειμένου να απονέμεται άμεσα δικαιοσύνη σε περιπτώσεις μη έμπρακτης εφαρμογής εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνθήκες υποαμειβόμενης εργασίας και καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider