Τι αλλάζει στα εργασιακά με το νέο νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στα εργασιακά με το νέο νομοσχέδιο

Αποσύρει άρον-άρον η κυβέρνηση τη διάταξη με τις ανατροπές στο καθεστώς των απεργιών που είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια «θερμή» αντίδραση των συνδικάτων εν όψει της ΔΕΘ.

Η επίμαχη διάταξη για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, που προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία και να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία, θεωρήθηκε ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από σωματεία και εργαζόμενους.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε το «αγκάθι» του συνδικαλιστικού νόμου να μεταφερθεί για αργότερα το φθινόπωρο, καθώς σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα το προωθήσει έως το τέλος του έτους.

Έτσι, το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους (πριν κατατεθεί στη Βουλή), θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που θα αφορούν:

- Τη δυνατότητα ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων για μισθολογικές αξιώσεις και εργατικές διαφορές με την απαλλαγή από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000 ευρώ.

- Την υποχρέωση δήλωσης των υπερωριών πριν την πραγματοποίησή τους, ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

- Την επιβολή με αυτοματοποιημένο τρόπο (point-system) προσωρινής ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας μίας επιχείρησης, όταν ο εργοδότης παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

- Την πρόβλεψη ότι σε περιπτώσεις μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας (όταν δεν αποδίδεται εγκαίρως ο μισθός), ο απλήρωτος εργαζόμενος, ο οποίος έχει θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως απόλυση, θα μπορεί να καταγγέλλει τη σύμβαση με τον εργοδότη του και να λαμβάνει αμέσως το επίδομα ανεργίας.

- Την υποχρεωτική ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, πιστοποιώντας ότι ο ίδιος έχει συμφωνήσει. Αντιμετωπίζεται έτσι η στρέβλωση που παρατηρείται συχνά, με την αναληθή δήλωση εκ μέρους του εργοδότη ότι ο εργαζόμενος έχει οικειοθελώς αποχωρήσει από την εργασία, στερώντας του βασικά δικαιώματα.

- Ρυθμίσεις για την επέκταση της προστασίας μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ή της υιοθεσίας.

- Την μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής σύνταξης πασχόντων από ψυχικά νοσήματα σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

- Ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider