Τα σημερινά παιδιά θα κάνουν δουλειές που... δεν υπάρχουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σημερινά παιδιά θα κάνουν δουλειές που... δεν υπάρχουν

Η επόμενη γενιά θα κάνει δουλειές που δεν υπάρχουν σήμερα, αφού τα ρομπότ ήρθαν για να φέρουν τα «πάνω κάτω» στην αγορά εργασίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Κέιχιλ, διευθύνοντα σύμβουλο της Manpower στη Βρετανία, το 65% των επαγγελμάτων που θα κάνουν όταν μεγαλώσουν τα σημερινά παιδιά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όπως εξηγεί, η τεχνολογία θα φέρει καταιγιστικές αλλαγές οι οποίες δεν θα βγάλουν τον άνθρωπο στο περιθώριο, αλλά θα αλλάξουν το αντικείμενο της δουλειάς του.

«Συνήθως η τεχνολογία δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, διαφορετικές μορφές απασχόλησης, και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε. Ας αναρωτηθούμε τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι του αύριο», αναφέρει ο Κέιχιλ στο αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, το 25% των σημερινών θέσεων διευθυντών θα καλύπτεται από ρομπότ και το 35% των διευθυντικών καθηκόντων θα αυτοματοποιηθεί. Η αυτοματοποίηση, τονίζουν οι ειδικοί, αλλάζει το τοπίο στην αγορά εργασίας αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Παρότι μόνο το 5% των επαγγελμάτων θα αυτοματοποιηθεί πλήρως, η McKinsey σημειώνει ότι τουλάχιστον το 60% των επαγγελμάτων θα αυτοματοποιηθούν εν μέρει, κυρίως σε ποσοστό 30%.

Σε έκθεση που δημοσίευσε τον Απρίλιο η συμβουλευτική εταιρεία Bain, εκτιμάται ότι έως 2027 οι ομάδες των εργαζομένων θα είναι αυτοδιαχειριζόμενες, το οποίο σημαίνει ότι θα μειωθούν δραστικά οι θέσεις διευθυντών, έτσι όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Άλλα επαγγέλματα, όμως, θα έχουν την τιμητική τους, όπως οι υπηρεσίες φροντίδας και πρόνοιας, τα επαγγέλματα δηλαδή όπου οι «άνθρωποι φροντίζουν τους ανθρώπους»: νοσηλευτές, θεραπευτές και υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική στατιστική υπηρεσία, αυτές είναι μερικές από τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες ειδικότητες για την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Κέιχιλ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν εάν επιμορφώνονται συνεχώς και προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες. «Επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε ή συνεχίστε την επιμόρφωση γιατί μόνο τότε έχετε περισσότερες επιλογές», συμβουλεύει ο ίδιος.

«Δεν νομίζω πως μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε πέντε ή δέκα χρόνια από σήμερα. Μπορούμε, όμως, να έχουμε μια εικόνα για την επόμενη διετία και να προβλέψουμε τις ανάγκες. Η συμβουλή μας είναι να μην σταματάτε να ψάχνετε νέες δεξιότητες με τις οποίες μπορείτε να εξοπλίσετε τον εαυτό σας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider