Μέτρα για 800.000 απλήρωτους εργαζόμενους ζητούν τα συνδικάτα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέτρα για 800.000 απλήρωτους εργαζόμενους ζητούν τα συνδικάτα

Την άμεση λήψη μέτρων για 800.000 απλήρωτους εργαζόμενους, οι οποίοι λαμβάνουν τον μισθό τους με καθυστέρηση ή παραμένουν απλήρωτοι, ζητούν από την Κυβέρνηση τα συνδικάτα.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουν η μη καταβολή μισθού να αντιμετωπίζεται ως διαρκές, αυτόφωρο έγκλημα σε δίκες - εξπρές και να επιβάλλονται ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα για κάθε πρόσωπο της διοίκησης της επιχείρησης.

Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης, να προηγούνται οι εργαζόμενοι σε σχέση με την εφορία ως προς την είσπραξη οφειλών. Επίσης οι εργαζόμενοι εταιρειών που παραμένουν απλήρωτοι τουλάχιστον έξι μήνες να θεωρούνται από τον ΟΑΕΔ άνεργοι και να λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα, χωρίς να χάνουν τα δικαιώματα αποζημιώσεων απόλυσης.

Όπως επισημαίνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους λαμβάνουν το μισθό εκτός της προκαθορισμένης από το νόμο, ή τη σύμβαση εργασίας ημέρας». Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται προκειμένου να διασφαλιστεί νομικά η καταβολή των δεδουλευμένων των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι:

- διαφορές που αφορούν απλήρωτη εργασία, να εκδικάζονται εντός 30 ημερών από τα αρμόδια δικαστήρια.

- εργαζόμενοι εταιρειών που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους χωρίς να έχουν καταγγείλει τη σύμβασή τους και παραμένουν απλήρωτοι τουλάχιστον έξι μήνες να θεωρούνται από τον ΟΑΕΔ άνεργοι.

- η μη καταβολή αποδοχών να θεωρείται διαρκές αυτόφωρο έγκλημα.

- σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη για τη μη καταβολή της μισθοδοσίας με αυτόφωρη διαδικασία, η έφεση που τυχόν ασκηθεί να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των καθυστερούμενων αποδοχών.

- καταγγελίες για απλήρωτη εργασία να εξετάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από το ΣΕΠΕ.

- δημιουργία συλλογικών οργάνων επίλυσης εργατικών διαφορών τριμερούς εκπροσώπησης στο ΣΕΠΕ, κατά το πρότυπο των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ.

- ουσιαστική παρουσία συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων (επιχειρησιακού και κλαδικού πρωτοβάθμιου σωματείου, Ομοσπονδιών ή Εργατικών Κέντρων) σε ελέγχους των Επιθεωρητών Εργασίας, με ορισμό εκ των προτέρων από τα Συνδικάτα πιστοποιημένων εκπροσώπων τους με αποφασιστικές αρμοδιότητες (επιλογή ελεγκτέου, διατύπωση γνώμης για το αποτέλεσμα και το τυχόν επιβληθησόμενο πρόστιμο κλπ.)

- επέκταση του θεσμού της Νομικής Συνδρομής σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, με τη διεύρυνση των οικονομικών κριτηρίων των δικαιούχων νομικής βοήθειας, σε όσους το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το σύνολο των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι των 2/3 όπως ισχύει σήμερα.

- κατάργηση της άδικης διάταξης του άρθρ. 33 Ν. 4141/5-4-2013 με την οποία το Δημόσιο για τις απαιτήσεις του από ΦΠΑ απέκτησε αναδρομικά υπερπρονόμιο έναντι των εργατικών απαιτήσεων και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στους πίνακες κατάταξης σε πλειστηριασμούς και πτωχεύσεις εργοδοτών που έγιναν μέχρι την εισαγωγή της νέας πολιτικής δικονομίας (31-12-2015).

- επάνοδο του συστήματος προνομίων (του Ν. 1565/85), με το οποίο οι οφειλόμενες αποδοχές της τελευταίας διετίας και η αποζημίωση απόλυσης, κατατάσσονται στην Τρίτη τάξη των προνομίων, πριν τη διαίρεση του πλειστηριάσματος.

- θέσπιση διάταξης, ώστε μετά τη διαπίστωση δύο παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με την απλήρωτη εργασία να διατάσσεται η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς η διακοπή αυτή να θεωρείται λόγος ανώτερης βίας.

- έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Παραβατών του άρθρ. 68 του Ν. 3863/2010 και επέκτασή του σε όλα τα είδη εργολαβικών αναθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας προωθεί πρόγραμμα με στόχο την στήριξη 46.000 «εγκλωβισμένων» εργαζόμενων σε επιχειρήσεις σε φθίνοντες κλάδους της οικονομίας και σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 6 μήνες, ή έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider