Αντιδρούν οι επιχειρήσεις στα πρόστιμα του ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδρούν οι επιχειρήσεις στα πρόστιμα του ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία

Τα «πυρά» τους για την αυστηρότητα των ελέγχων του ΣΕΠΕ που σχετίζονται με την αδήλωτη εργασία εξαπέλυσαν οι κοινωνικοί εταίροι προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας μεγαλύτερη επιείκεια για όσους παραβατούν για πρώτη φορά.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαμαρτυρήθηκαν για τα εξοντωτικά πρόστιμα που εστιάζονται στο λιανεμπόριο και στην εστίαση (10.500 ευρώ χωρίς ελαφρυντικά) τα οποία έχουν μετατραπεί σε εισπρακτικό μέτρο για τα όργανα του ΣΕΠΕ.

Μάλιστα η χωρίς καμία εξαίρεση επιβολή του δυσβάστακτου προστίμου για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, έχει γίνει ο εφιάλτης του κάθε εργοδότη, ειδικά όταν δεν δίνεται το δικαίωμα στον επιχειρηματία να δώσει εξηγήσεις.

Οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ εισβάλουν -ειδικά κατά τη θερινή περίοδο- στις τουριστικές περιοχές και κόβουν πρόστιμα ανεξαιρέτως σε μαγαζιά, καφέ, ταβέρνες, καφενεία, που προσπαθούν να επιβιώσουν δουλεύοντας οικογενειακώς.

Ακόμη και σε αυτές τις μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, επιβάλονται πρόστιμα 10.500 ευρώ, επειδή κάποιος συγγενής ή μια οικογενειακή φίλη βοηθάει στο μαγαζί -χωρίς μισθό- και δεν αναγράφεται τ’όνομα του/της στον πίνακα προσωπικού.

Την πράξη επιβολής προστίμου, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να προσβάλει με διοικητική προσφυγή εντός 60 ημερών από την ημέρα που του κοινοποιήθηκε. Ταυτόχρονα μπορεί να ασκήσει και αίτηση αναστολής, ώστε μέχρι να δικασθεί και να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής του, να μην βεβαιωθεί το πρόστιμο στην εφορία.

Αν εντός της προθεσμίας των 60 ημερών δεν ασκήσει την προσφυγή, χάνει κάθε ευκαιρία για να δικαιωθεί και θα πρέπει να καταβάλει άμεσα το πρόστιμο και μάλιστα εντός 10 ημερών ώστε τουλάχιστον να εκμεταλλευθεί την έκπτωση του 30% που του παρέχει ο νόμος με εφάπαξ καταβολή.

ΟΜΕΔ

Αναφορικά με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σημειώθηκε ένταση, καθώς η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε ως προσχηματική την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, επί των αλλαγών που προβλέπει το πρόσφατο μνημόνιο στα εργασιακά.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά υποχρεούται έως τον Φεβρουάριο του 2018 να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ.

Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι αντιτίθενται στην κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, η λειτουργία του οποίου είχε «παγώσει» με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα εργατικές διαφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider