Πρόγραμμα στήριξης για 45.000 εγκλωβισμένους εργαζομένους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόγραμμα στήριξης για 45.000 εγκλωβισμένους εργαζομένους

Πρόγραμμα στήριξης 45.000 εργαζομένων που εργάζονται σε θνησιγενείς εταιρείες, ή επιχειρήσεις λίγο πριν το λουκέτο και δεν πληρώνονται, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα βγει στον αέρα τον Ιούλιο και θα προβλέπει οικονομική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, αλλά και βοήθεια για μετάβαση σε άλλη εργασία.

Μάλιστα, η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε σε δηλώσεις της ότι πρόκειται για περίπου 46.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους και ότι θα αξιοποιηθούν 100.000 ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο η στόχευση του προγράμματος παρότι αξιέπαινη, αφήνει εκτός εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που ζουν υπό καθεστώς ομηρείας, καθώς εργάζονται απλήρωτοι και δεν μπορούν να φύγουν για να μην χάσουν τα δεδουλευμένα τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων το σύνολο των ιδιωτικών υπαλλήλων που απασχολούνται χωρίς να πληρώνονται, ανέρχονται σε 1.000.000.

Μάλιστα, σε μελέτη των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και πλήρες ωράριο, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

Συνεπώς η δράση θα απεγκλωβίσει ένα μικρό ποσοστό των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, καθώς το υπόλοιπο θα συνεχίζει να υπομένει απλήρωτο τις όποιες εργοδοτικές αυθαιρεσίες επιτρέπει η κατακερματισμένη ελληνική αγοράς εργασίας.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί και αντικίνητρα για τους ασυνεπείς εργοδότες, όπως τον αποκλεισμός τους από το δημόσιο χρήμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider