Εργασιακά: Πως θα γίνονται οι ομαδικές απολύσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργασιακά: Πως θα γίνονται οι ομαδικές απολύσεις

Ανατροπές που θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά εργασίας για τα επόμενα χρόνια θα προκαλέσει η εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση.

Το όριο των ομαδικών απολύσεων μπορεί να παρέμεινε σταθερό (στο 5%), ωστόσο έγιναν ευκολότερες, καθώς καταργήθηκε η προέγκρισή τους, όπως και το υπουργικό βέτο.

Ο έλεγχός νομιμότητα των απολύσεων (και όχι η έγκρισή τους) περνά πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν 4 εκπρόσωποι της κυβέρνησης, 4 εκπρόσωποι των εργαζομένων και 4 εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Για να είναι νόμιμες οι απολύσεις πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση 30 ημερών μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων. Στη συνέχεια η εταιρεία ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ τη λίστα των απολυθέντων υπαλλήλων, προκειμένου να εγγραφούν για να επιδοτηθούν.

Κατά τη διαβούλευση με το σωματείο, η εταιρία πρέπει να υποβάλει ένα «κοινωνικό πλάνο» για τους υπό απόλυση εργαζομένους, το οποίο θα περιγράφει συνοδευτικά μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών των απολύσεων.

Έτσι, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης, το κοινωνικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει ποσά για κάλυψη αυτασφάλισης, διαθέσιμα ποσά μέσω εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για κατάρτιση και συμβουλευτική για επανένταξη στην αγορά εργασίας, ενέργειες για την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ αντιμετώπισης της επαπειλούμενης ανεργίας των υπό απόλυση εργαζομένων, καθώς και δυνατότητες, μεθόδους και κριτήρια για την κατά προτεραιότητα επαναπρόσληψή τους αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Από τον Σεπτέμβρη του 2018 και αφού λήξει το τρέχον πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Ελλάδα θα μπορεί να επαναφέρει σε εφαρμογή τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης ως προς το είδος εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της επεκτασιμότητας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Συνδικαλιστές - Απεργίες

Εργαζόμενος – συνδικαλιστής είναι δυνατό να απολυθεί εφόσον τέλεσε κλοπή ή υπεξαίρεση σε βάρος του εργοδότη ή του εκπροσώπου του, ή ακόμη εάν δεν προσέρχεται αδικαιολόγητα στην εργασία του για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών.

Οι αναφερόμενες άδειες απουσίας περιορίζονται σε 30 μέρες το χρόνο για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ή αλλιώς του Προεδρείου των μη αντιπροσωπευτικών τριτοβάθμιων οργανώσεων, καθώς και για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου για την αμέσως επόμενη, της πιο αντιπροσωπευτικής, δευτεροβάθμια οργάνωση.

Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων κατά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων θεωρείται χρόνος πραγματικής εργασίας, για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εργασιακή και ασφαλιστική σχέση.

Επίσης, προβλέπεται η ίδια δικαστική διαδικασία που κρίνει την απεργία παράνομη και καταχρηστική για να κριθεί η νομιμότητα τυχόν διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περιπτώσεις απεργιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider