Έγκριση 2.338 οκτάμηνων συμβάσεων εργασίας σε Κοζάνη-Φλώρινα για ανασκαφές νεολιθικών οικισμών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έγκριση 2.338 οκτάμηνων συμβάσεων εργασίας σε Κοζάνη-Φλώρινα για ανασκαφές νεολιθικών οικισμών

Το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι ενέκρινε τη δυνατότητα πρόσληψης 2338 ατόμων, κυρίως αρχαιολόγων και ειδικευμένων εργατών, αλλά και συντηρητών αρχαιοτήτων και αρχιτεκτόνων-μηχανικών κ.ά., για τις προγραμματισμένες ή έκτακτες αρχαιολογικές εργασίες, στο πλαίσιο της τρέχουσας δραστηριότητας της ΔΕΗ για την εξόρυξη πρώτων υλών (κυρίως λιγνίτη) στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

«Οι εκτάσεις αυτές ανασκάπτονται από το 1995, και εκτείνονται σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα όπου υπάρχουν εκτεταμένα υπολείμματα κυρίως νεολιθικών οικισμών. Ιδιαίτερα μετά το 2005, έχουν διερευνηθεί ανασκαφικά εκατοντάδες στρέμματα γης. Τα αποτελέσματα των μεγάλων αυτών σωστικών ανασκαφών δημοσιεύονται κάθε χρόνο σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η περιοχή ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων κατά την προϊστορία καλυπτόταν από έλη, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία του λιγνίτη. Δίπλα στα έλη αναπτύχθηκαν δεκάδες νεολιθικοί κυρίως οικισμοί. Οι ανασκαφές των οικισμών αποκάλυψαν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μας για την απώτερη προϊστορία της Ευρώπης».

Κύριος του έργου είναι η ΔΕΗ, η οποία και αναλαμβάνει τη σχετική χρηματοδότηση σύμφωνα και με τον αρχαιολογικό νόμο Το 2016, για τις ίδιες περιοχές είχε εγκριθεί αντίστοιχα η δυνατότητα πρόσληψης 3564 ατόμων, το 2015 είχε εγκριθεί αντίστοιχη δυνατότητα για 2070 άτομα, και το 2014 για 2144 άτομα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως οκτώ (8) μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider