Διαγράφονται από τον ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι δεν ψάχνουν δουλειά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαγράφονται από τον ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι δεν ψάχνουν δουλειά

Υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν συνεχώς το ενδιαφέρον τους για αναζήτηση εργασίας είναι πλέον οι άνεργοι, καθώς ο ΟΑΕΔ τους απειλεί με τη διαγραφή τους από τα μητρώα του, στην περίπτωση που διαπιστώνει πως δεν ενδιαφέρονται να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό των υποχρεώσεων των ανέργων, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δ.Σ του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στους οποίους προτείνεται θέση εργασίας και δεν τη δέχονται επανειλημμένα, θα διαγράφονται από τα μητρώα ανεργίας, καθώς ο Οργανισμός θεωρεί πως δεν ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά.

Εκτός από την απώλεια της κάρτας ανεργίας, ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και της διακοπής του επιδόματος ανεργίας για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους μακροχρόνια ανέργους ώστε να αναζητήσουν εργασία.

Στον κανονισμό θα υπάρχει και η υποχρέωση των ανέργων να γνωρίζουν πότε πρέπει να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους, ή να ελέγχουν το χρονικό διάστημα που θα δικαιούνται κάποιας μορφής επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Ωστόσο η τακτική αυτή κρύβει κινδύνους, τους οποίους καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. «Εφόσον διαπιστώσουμε ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για τη διαγραφή ανέργων και την πλασματική μείωση των δεικτών ανεργίας, τότε θα επέμβουμε με κάθε νόμιμο μέσο και θα καταγγείλουμε τα περιστατικά χωρίς κανένα δισταγμό. Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαγράφει τους ανέργους από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και να τους αποκλείει ακόμη και από τις ελάχιστες παροχές», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.