Βελτίωση της απασχόλησης στο α’ τρίμηνο του 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βελτίωση της απασχόλησης στο α’ τρίμηνο του 2016

Ήπιες προοπτικές προσλήψεων καταγράφουν οι εργοδότες στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 11% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση, το 71% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 7% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.



Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε + 4%, βελτιωμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το

α' τρίμηνο του 2016. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Τουρισμού, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +15% και +11%, αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα της Μεταποίησης ανέρχονται σε +8%. Ωστόσο, οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων στον τομέα της Γεωργίας, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -5%, και καταγράφουν σχεδόν αμετάβλητες προοπτικές απασχόλησης στον τομέα των Κατασκευών, της τάξης του -1%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις, της τάξης των 18 και 17 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται από τους εργοδότες στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Μεταποίησης, αντίστοιχα.

Οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών καταγράφουν σημαντική αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και στον τομέα του Δημοσίου και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Στο μεταξύ, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται σχετικά σταθερές στον τομέα της Γεωργίας, σημειώνοντας πτώση 1 ποσοστιαίας μονάδας.

Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν αποδυνάμωση των Προοπτικών σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2015. Σημαντικές μειώσεις 12 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα της Μεταποίησης. Ωστόσο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, με αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν ήπια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το α' τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +5%. Παράλληλα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπουν αμετάβλητη αγορά εργασίας, με τις Προοπτικές να διαμορφώνονται στο 0%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται τόσο στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εργοδότες να καταγράφουν βελτίωση των προοπτικών κατά 13 και 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ωστόσο, οι Προοπτικές αποδυναμώνονται και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφουν μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

«H ερευνά μας αποκαλύπτει βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων στην αγορά εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι 750 Έλληνες εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ήπια αύξηση των προσλήψεων, σε συνέχεια της κάμψης του τέταρτου τριμήνου του 2015», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

«Αν και οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εν μέσω της πολιτικής αστάθειας, η οποία επηρεάζει σημαντικά το οικονομικό κλίμα τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα», ανέφερε, επισημαίνοντας πάντως πως «η επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί να αρκεστεί στην ανθεκτικότητά της για να ξαναβρεί τον δρόμο ανάπτυξης και προόδου».

«Χρειαζόμαστε τολμηρές λύσεις στις δομικές προκλήσεις που αναδύονται, αλλά και ουσιαστικές συνεργασίες, ώστε να καταφέρουμε να απελευθερώσουμε τη δυναμική των ανθρώπων μας και να δημιουργήσουμε νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα πυροδοτήσουν – μεταξύ άλλων – το συγκριτικό πλεονέκτημα που τόσο χρειαζόμαστε για ένα νέο κύκλο οικονομικής μεγέθυνσης», τόνισε η κ. Κουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider