Πως οι εργοδότες ξεχωρίζουν τα «ταλέντα»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως οι εργοδότες ξεχωρίζουν τα «ταλέντα»

Ο πραγματισμός, η ευελιξία και το ομαδικό πνεύμα είναι τα τρία βασικά συστατικά που θα πρέπει να διαθέτει ένας εργαζόμενος για να αναγνωριστεί από τον εργοδότη του ως «ταλέντο». Το ιδανικό προφίλ συμπληρώνουν η επίλυση προβλημάτων, η προσήλωση στον στόχο και η συνεργασία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ManpowerGroup με τίτλο «Προσωπικές Δεξιότητες για την ανάδειξη Ταλέντου στην εργασία».

Η επίλυση προβλήματος (69%), η προσήλωση στον στόχο (58%) και η συνεργασία (57%) αποτελούν τις τρεις πιο επιθυμητές προσωπικές δεξιότητες για το «ταλέντο» που απαιτούνται από τις εταιρείες. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τσεχία και η Ουγγαρία μάλιστα, τοποθετούν την «επίλυση προβλημάτων» στην πρώτη θέση.

Η έρευνα εστιάζει στον αντίκτυπο των προσωπικών ικανοτήτων στο διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον εργασίας, ενώ αναγνωρίζει τις διακριτές ικανότητες που χαρακτηρίζουν την κάθε γενιά (Baby Boomers, Generation X & Millennials). Έτσι λοιπόν, οι «ψηφιακές δεξιότητες» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την γενιά των Millennials. Η έμφαση στην ανάπτυξη των «ψηφιακών δεξιοτήτων» θα ενισχύσει σημαντικά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης ως προς την καινοτομία.

Ανεξάρτητα από την αναγνώριση του ανταγωνιστικού μείγματος των ικανοτήτων πάνω στο οποίο αξιολογείται το «ταλέντο», η διακράτηση και η ενίσχυσή του αποτελούν σημαντική πρόκληση για το μέλλον. Επίσης η δυνατότητα προσαρμογής και εξέλιξης σε ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για τα «ταλέντα».

Όσο για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες σε σχέση με τα «ταλέντα», αυτή αφορά την διακράτησή τους (37%) στο εργατικό τους δυναμικό, ώστε να διαφοροποιηθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά. Παράλληλα, το 27% υποστηρίζει ότι η βασική πρόκληση είναι να προσδιοριστούν καλύτερα οι απαραίτητες ενέργειες για να αναπτυχθεί το «ταλέντο». Στην τρίτη θέση των προκλήσεων τοποθετούνται οι ευκαιρίες προσέλκυσης των ταλέντων με στόχο τη διαμόρφωση επιτυχημένων στρατηγικών (18%).

«Ποιος είναι ο κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για το Ταλέντο στα επόμενα τέσσερα χρόνια;». Το «ταλέντο» προσδιορίζεται μέσα από ένα μείγμα βασικών ικανοτήτων και συμπεριφορών που συνδράμουν στην επιτυχία των ατόμων στο εργασιακό περιβάλλον. Η ρευστότητα, η συνεχής εκμάθηση και η κινητικότητα αποτελούν τα βασικά συστατικά, σύμφωνα με την ManpowerGroup.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή 3791 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 8 ευρωπαϊκές χώρες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider