Κυνήγησε τη δουλειά των ονείρων σου… και ας μην έχεις τα προσόντα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυνήγησε τη δουλειά των ονείρων σου… και ας μην έχεις τα προσόντα

Μπορεί να μην έχεις όλα τα προσόντα για την θέση που μόλις προκήρυξε η αγαπημένη σου εταιρεία, αλλά δεν χάνεις τίποτα να κάνεις μια προσπάθεια.

Αν θέλει κανείς να εκτοξεύσει τις πιθανότητες να ξεχωρίσει κερδίζοντας μια καλή δουλειά, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του τα παρακάτω, σύμφωνα με τον Guardian:

Οι εργοδότες εκτιμούν τη φιλοδοξία

Πολλές φορές, οι υποψήφιοι έχουν προσόντα και πλεονεκτήματα που οι ίδιοι δεν συνειδητοποιούν, οπότε γιατί να μην δηλώσετε ενδιαφέρον για μια θέση που σας τράβηξε την προσοχή; Δεν αποκλείεται η εταιρεία που προλαμβάνει να σας δώσει την ευκαιρία της συνέντευξης, οπότε, θα μπορέσετε να ξεδιπλώσετε το ταλέντο και την αποφασιστικότητά σας να κυνηγήσετε τα όνειρά σας.

Δείξτε αφοσίωση και επιμονή στη λεπτομέρεια

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες –ιδίως οι κορυφαίες– ακολουθούν πολύπλοκες διαδικασίες προσλήψεων, που εκτός από την κλασική συνέντευξη περιλαμβάνουν ομαδικές συνεντεύξεις και δοκιμασίες/ασκήσεις. Αν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, τότε έχετε διανύσει τη μισή διαδρομή μέχρι τη δουλειά των ονείρων σας.

Αυτό που εκτιμούν ιδιαίτερα οι εργοδότες είναι η ακρίβεια, η αφοσίωση και η επιμονή –είτε πρόκειται για πρακτική εργασία είτε για μόνιμη θέση. Όσα βιογραφικά και αν έχετε στείλει, μην πέφτετε στην παγίδα των μηχανικών κινήσεων. Εξετάστε το βιογραφικό σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή (motivation letter) και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν απόλυτα για τη συγκεκριμένη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε.

Φροντίστε η αίτησή σας να είναι 100% ακριβής. Μην συμπεριλάβετε ανακρίβειες για να εντυπωσιάστε –γρήγορα θα έρθει η ώρα της αλήθειας, ιδίως αν σας καλέσουν σε συνέντευξη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δομήσετε το βιογραφικό σημείωμα και την επιστολή με τέτοιον τρόπο ώστε να εντυπωσιάσετε τον μελλοντικό σας εργοδότη. Επικεντρωθείτε στα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα και δώστε έμφαση σε αυτά, προτάσσοντας ακόμη και στη διάταξη της σελίδας.

Προσέξτε τα social media

Στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης που ζούμε σήμερα, πολλοί –οι περισσότεροι– εργοδότες ή υπεύθυνοι προσλήψεων θα περάσουν μια βόλτα από το προφίλ σας στα social media –Linkedin, Facebook, Twitter– για να «κόψουν κίνηση».

Το τι θα δουν, εξαρτάται από το πώς διαχειρίζεστε τις παραμέτρους απορρήτου και τι επιτρέπετε εσείς στους άλλους να δουν. Σε κάθε περίπτωση, λίγη σοβαρότητα και ακόμη περισσότερη ιδιωτικότητα δεν βλάπτε. Φροντίστε ό,τι φαίνεται ως δημόσιο (public) να είναι ευπρεπές και… πρέπον.

Μαζέψτε συστάσεις

Ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις –ιδίως του εξωτερικού– δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις συστάσεις. Δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά το περιεχόμενο. Φροντίστε να ζητάτε συστάσεις όταν αποχωρείται από μια δουλειά –σε καλό κλίμα, εννοείται. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δυνητικός εργοδότης μιλά και τηλεφωνικά με προηγούμενους εργοδότες για να συλλέξει περισσότερα στοιχεία για την επαγγελματικής ας συμπεριφορά. Το μυστικό είναι να αποχωρείτε σε καλό κλίμα από μια δουλειά, χωρίς να προκαλείτε εντάσεις.

Η προετοιμασία επιβραβεύει

Αν σας καλέσουν σε συνέντευξη, κάντε την απαραίτητη προετοιμασία. Μην αρκεστείτε στις ερωτήσεις που θα σας κάνει ο υπεύθυνος προσλήψεων, ετοιμάστε και τις δικές σας ερωτήσεις. Ένας υποψήφιος που ρωτά παραπέμπει σε κάποιον που ενδιαφέρεται πραγματικά, έχει άποψη και απαιτήσεις και –σίγουρα- δεν βρίσκεται τυχαία στη θέση του συνεντευξιαζόμενου.

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός

Τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά εργασίας, ιδίως σε συνθήκες κρίσης. Οι αιτήσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις είναι εκατοντάδες και στις περιπτώσεις των πιο γνωστών, αναγνωρίσιμων εταιρειών, ο αριθμός εκτοξεύεται σε χιλιάδες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκαρδιωθείτε εάν δεν πετύχετε τον στόχο σας. Μπορείτε πάντα να ανασυγκροτήσετε τις δυνάμεις σας και να διεκδικήσετε την επόμενη θέση που θα τραβήξει την προσοχή σας. Το σημαντικό είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να μην αφήνετε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider