Τα προσόντα που χρειάζεσαι για να βρεις δουλειά στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα προσόντα που χρειάζεσαι για να βρεις δουλειά στις ΗΠΑ

Επειδή τα πράγματα στην Ευρώπη δυσκολεύουν για όσους αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στα επαγγελματικά, καλό θα ήταν να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας –γιατί όχι, και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Τώρα, μάλιστα, που το Λονδίνο απειλεί να βάλει εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί για νέα κρίση στην Ευρωζώνη, μια δουλειά στις ΗΠΑ μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική. Τι χρειάζεται να έχει όμως, κανείς, για να δοκιμάσει την τύχη του στο αμερικάνικό όνειρο;

«Διαβατήριο» οι κοινωνικές και αναλυτικές δεξιότητες

Όπως παντού, έτσι και στις ΗΠΑ τα πράγματα έχουν αλλάξει και η αγορά έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τους υποψήφιους εργαζόμενους. Οι εργοδότες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές και αναλυτικές δεξιότητες, με τις χειρονακτικές δεξιότητες να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Όπως επισημαίνει και η έκθεση «The State of American Job» (Η κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας) του Pew Research Center στην Ουάσιγκτον, η έμφαση πλέον δίνεται στη διαπροσωπική επικοινωνία και τις διοικητικές ικανότητες. Ολοένα περισσότεροι εργοδότες ζητούν αναλυτικές ικανότητες, κριτική σκέψη και προηγμένες γνώσεις υπολογιστών.

Οι κοινωνικές δεξιότητες έχουν τον πρώτο λόγο σε θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν μεγάλο όγκο γραπτής και προφορικής επικοινωνίας, διαχείριση και διαπραγμάτευση, καθώς και στον εκπαιδευτικό κλάδο.

«Υβριδικές» θέσεις

Υπάρχουν όμως και οι θέσεις εργασίας που τα συνδυάζουν… όλα. Αυτού του είδους οι «υβριδικές» θέσεις περιλαμβάνουν κυρίως διοικητικά ή εκπαιδευτικά καθήκοντα και προϋποθέτουν ισχυρές αναλυτικές δεξιότητες, όπως κριτική σκέψη, μαθηματικά και προγραμματισμός. Πρόκειται συνήθως για επιχειρήσεις στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής ή των μαθηματικών και συνήθως κατακλύζονται από άντρες εργαζόμενους.

Τα «χέρια» δεν έχουν ζήτηση

Αντιθέτως, η ζήτηση για χειρονακτικές εργασίες, όπως εργάτες ή χειριστές μηχανημάτων, έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και οι ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινες. Σε αυτά τα επαγγέλματα περιλαμβάνεται ο χειριστής μηχανημάτων στον κατασκευαστικό κλάδο, το προσωπικό επισκευής ηλεκτρονικού εξοπλισμού και άλλες θέσεις τεχνικού ενδιαφέροντος. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις στα εργοστάσιο του μεταποιητικού τομέα, αφού η παραγωγή των περισσότερων προϊόντων έχει μεταφερθεί πλέον σε χώρες με πιο φτηνό εργατικό δυναμικό.

Κερδισμένες οι γυναίκες

Η στροφή της ζήτησης σε νέους τομείς στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον ευνοεί τις γυναίκες, υποστηρίζει η έκθεση. Συνολικά στις ΗΠΑ, το 47% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες, οι οποίες υπερισχύουν στους κλάδους όπου ζητούνται κοινωνικές ή αναλυτικές δεξιότητες. «Οι άντρες συνήθως σχετίζονται με επαγγέλματα που έχουν περισσότερες απαιτήσεις σε φυσική και σωματική δύναμη, καθώς και χειρονακτικές δεξιότητες», σημειώνουν οι συντάκτες.

Βέβαια, η ψαλίδα στις αμοιβές ανάμεσα στα δύο φύλα καλά κρατεί, ιδίως στους τομείς της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM), όπου οι άντρες είναι και περισσότεροι και πιο καλοπληρωμένοι. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι γυναίκες έχουν εισβάλει δυναμικά και με φιλοδοξίες στον αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο, αλλάζοντας τα δεδομένα με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider