Εισιτήριο για την αγορά εργασίας τα trainee programs

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισιτήριο για την αγορά εργασίας τα trainee programs

Γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρία και βέβαια ευκαιρίες εργασίας προσφέρουν σε νέους πτυχιούχους ή κατόχους μεταπτυχιακών τα προγράμματα εκπαιδευομένων και έμμισθης πρακτικής άσκησης που σχεδιάζουν και υλοποιούν ανά καιρούς μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα.

Αν και υπάρχει χρόνια ο θεσμός της πρακτικής μέσω σχολών της μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πληρωμένη πρακτική (paid internship) και τα trainee programs αποτελούν νέες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες τους για νέους και καταρτισμένους εργαζόμενους.

Όπως εξηγεί στο insider.gr η κυρία Ερατώ Παρασχάκη, Διευθύντρια Talent and Career Management της Right Management, brand της ManpowerGroup, μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες (π.χ. Cosmote, Coca-Cola, Heineken) τρέχουν ανά καιρούς μεγάλες καμπάνιες με τις οποίες προσφέρουν έναν συνδυασμό εκπαίδευσης στην δουλειά και εργασιακής εμπειρίας μέσα από τα προγράμματα Trainee συνήθως σε νέους και νέες πτυχιούχους με μικρή ή και καθόλου εργασιακή εμπειρία.

Οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες «τρέχουν» τέτοια προγράμματα είναι δύο: Πρώτον οι επιχειρήσεις ενισχύουν την εικόνα τους ως «καλοί» εργοδότες και δεύτερον με αυτό τον τρόπο υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακαλύψουν νέα ταλέντα που μπορούν να στελεχώσουν την εταιρεία.

Γιατί όμως να επιλέξει κάποιος ένα τέτοιο πρόγραμμα; Οι νέοι και οι νέες που τελικά επιλέγονται για να παρακολουθήσουν σε αυτά τα προγράμματα λαμβάνουν ένα σημαντικό εφόδιο που λείπει από τους περισσότερους νέους την σημερινή ημέρα: εργασιακή εμπειρία. «Σήμερα ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό δεν αρκεί για να βρει κάποιος δουλειά όπου οι περισσότεροι νέοι τα έχουν και τα δύο και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Χρειάζεται εργασιακή εμπειρία που να αποδεικνύει ότι έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένες δεξιότητες απαραίτητες στα εργασιακά περιβάλλοντα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσα από τα προγράμματα Trainee και εναλλακτικά με την ενεργή εμπλοκή του υποψηφίου σε κάποιας μορφής εθελοντισμό», σημειώνει η κυρία Παρασχάκη.

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα είναι, συνήθως, μεγάλη. Σε μια καμπάνια που έτρεξε πέρσι η Cosmote για το Πρόγραμμα ΟΤΕ-Cosmote Trainee υποβλήθηκαν περισσότερες από 2,500 αιτήσεις ενώ 500 ταλαντούχοι υποψήφιοι πέρασαν από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Ακόμη και αν τελικά δεν επιλεγεί κάποιος η εμπειρία αξίζει. Τα προγράμματα αυτά συνοδεύονται από εργαστήρια (workshops) και σεμινάρια που αποτελούν σημαντικό βοήθημα, ενώ υπάρχει ακόμη και η εμπειρία της συνέντευξης.

Χαρακτηριστικό πρόγραμμα που «τρέχει» αυτή την περίοδο είναι αυτό της Coca-Cola. Η γνωστή εταιρεία καλεί νέους και νέες που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους ή έχουν σύντομη εργασιακή εμπειρία έως 2 έτη να συμμετάσχουν στο Graduate Trainee Program της.

Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων περιλαμβάνει στάδια αξιολογήσεων, τεστ δεξιοτήτων και δομημένες συνεντεύξεις, ενώ ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή όσων προκριθούν σε ολοήμερο Κέντρο Αξιολόγησης, όπου καλούνται να εργαστούν ατομικά και ομαδικά σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Όσοι επιλεχθούν θα δουλέψουν στην Coca-Cola, σε διάφορες θέσεις, για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα έχουν την επιλογή να συνεχίσουν την καριέρα τους στον όμιλο. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Την ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για πρακτική άσκηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προσφέρει εξάμηνη έμμισθη επαγγελματική προϋπηρεσία και κατάρτιση από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε 100 νέους όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών, μέσω της πρωτοβουλίας «Airport Praxis 2».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider